Podle zveřejněného materiálu připadá na každou českou rodinu v průměru 8 kilogramů hub. Česká zemědělská univerzita odhaduje cenu ročně nasbíraných hub na neuvěřitelných 2,7 miliardy korun. Když k tomu připočteme fakt, že houbařská sezóna začíná v červnu a končí zhruba v listopadu, vychází nám, že je Česká Republika "Mekkou" houbařů.
Proč je houbaření českým národním sportem?
Příjemné procházky lákají a sbírání hub má v Česku bohatou tradici. Zapomenout by se nemělo ani na osvětu a propagaci mykologie nedávno zesnulého Miroslava Smotlachy, nestora českých houbařů.
A kde rostou?
Už dávno pryč jsou doby, kdy si každý houbař střežil svá místečka jako oko v hlavě. V době moderních informačních technologií se dá na internetu dohledat kde právě rostou, např. (mapa růstu hub naHoubach.cz).
Chození na houby však s sebou přináší i negativa. Respekt českého národa k přírodě je známý a každoroční otravy po požití smaženice či jiné houbové pochoutky patří mezi ty hlavní. Otravu může způsobit mimo jedovaté houby také skladování v nevyhovujících podmínkách či neodborná příprava. Proto je tak důležité pořádání výstav, kde si může praktický houbař zdokonalit své znalosti, porovnat různé druhy hub, v podstatě očichat a ohmatat jednotlivé jedlé a jedovaté druhy hub. V tom je podstatný rozdíl mezi určováním hub jen podle atlasů.