„Chůze po lese je snadný druh pohybu, ke sběru hub jest však třeba nesnadného ohybu.“ zpíval už bezmála před 40 lety Jarda Štercl s Taxmeny...
Les má své kouzlo v každém ročním období a pobyt v něm je nejen zdravý, ale povznáší i na duchu a dodává sílu. Les je většinou někde poblíž a tedy odkudkoliv i snadno dostupný. Houby bývají častým cílem a zástěrkou výletů do přírody a když nerostou, nic se neděje. Rozhodně to není promarněný čas. Můžeme být houbám vděční, že nás vytáhnou na čerstvý vzduch. Snáze v případě houbaření jasně převyšují nesnáze, ale je třeba si čas od času připomenout zásady, uvědomit si je a neopomenout.
Je všeobecně známé, že nejlépe něco poznáme a zapamatujeme, když si to sami prožijeme a to co možná nejvíce svými smysly. Tak stejné je to i s houbami a jejich poznáváním. Žádný atlas na světě nám nenahradí přímou zkušenost s daným druhem houby v jejím přirozeném prostředí. Přesné určení přímo v přírodě je však někdy, zvláště pro laika velmi náročné.
Již císař Nero je nazýval jako „cibus dekorum“, tedy „pokrm Bohů“. Plodnice hub jsou odpradávna považovány za skvělou delikatesu. Gurmáni oceňují jejich chuť a intenzivní aroma. Houby lze použít v kuchyni prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až jako koření či dokonce dezerty.
Vážení návštěvníci nového webového portálu naHoubach.cz. Milé houbařky, houbaři a houbařčata. Drazí milovníci přírody a vůně lesa okořeněného houbovým aroma. Houbokuchtíci a houbogurmáni.
Buďte vítáni na tomto poklidném ostrůvku uprostřed bouřlivých vln "e" oceánu. V houbařském ráji na internetu.