Každý správný houbař má na zimu nasbíráno, usušeno, zmraženo či naloženo. Jistě ale každý houbomil uzná, že není nad čerstvě nasbírané houby. Ta pravá houbařská sezóna sice začíná v létě a končí na podzim. Jedlé houby však můžeme sbírat po celý rok. I v zimě. Rostou totiž zimní houby.
Někteří houbaři je považují za jeden druh a nerozeznávají je. Jiní si stále lámou hlavu nad tím "jak je rozpoznat". Pojďme se tedy na tyto hřibovité parádníky podívat blíže ať je příště můžete jednoduchým způsobem rozeznat...
Myslíte si, že houby nemohou být hlavním motivem uměleckého díla? No jistěže mohou a přesvědčí Vás o tom určitě grafiky a kresby výtvarníka Štěpána Jiráka a jeho cyklus Příběhy hub (Fungi stories). Aneb. Což takhle vyrazit si na houby do galerie...
S koncem houbařské sezóny 2014 přichází i vyhlášení soutěže o "Krále houbařů" a "Krále houbokuchtíků" 2014
"Magické houbičky" nebo jen "houbičky". I takto důvěrně se říká druhům lysohlávek (rod Psilocybe), které obsahují halucinogeny. S chladnými rány a přízemními mrazíky přichází jejich doba, začínají růst. Radíme s nimi neexperimentovat, neboť jejich účinky na psychiku jsou velmi nevypočitatelné. Při sbírání těchto hub dokonce můžete balancovat na hraně zákona.
Houbařská sezóna vrcholí. Houbaři nechodí do lesa jen tak na procházku, ale vrací se s plným košíkem „úlovků“. Důležité je pamatovat na rizika, která s výletem do lesa souvisí, zejména na to, abyste si se sebou domů nedonesli úlovek nechtěný - klíště. Klíšťata jsou stále aktivní, zvláště dokud mají vhodné klimatické podmínky. Obecně jejich sezona končí až v první polovině listopadu, proto myslete i teď na ochranu proti nebezpečnému onemocnění klíšťovou encefalitidou.