Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Stroček trubkovitý (Craterellus Cornucopioides)

doba výskytu: srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: šedá
až černá
místo výskytu: listnatý les, smíšený les
především pod buky a duby
tvar klobouku: nálevkovitý
využití: jedlá
výborná jako koření
okraj klobouku: podvinutý
zprohýbaný, vlnitý až laločnatý
tvar třeně: dolů ztenčující povrch klobouku: šupinkatý
konzistence třeně a dužniny: dutá prsten: nemá
povrch třeně: hladký
pak vrásčitý
pochva: nemá
barva třeně: šedá
až černá
chuť: nevýrazná
hymenofor: -
hladké a později vrásčité lišty
vůně: příjemná, houbová, kořenitá
Popis:

Stroček trubkovitý vyrůstá koncem léta a na podzim ve větším počtu pohromadě mezi spadaným listím v listnatých a smíšených lesích. Zřídka ho můžeme nalézt v jehličnatých lesích. Nejhojnější je v bučinách a dubinách, kde trsy jeho plodnic často tvoří velké čarodějné kruhy.

Kuchyňské využití: I když se nejedná o příliš vzhlednou houbu, tak je jeho chuť vynikající a hodí se ke všem kuchyňským úpravám. Výborné je např. koření připravené z rozdrcených usušených plodnic, které se hodí do polévek a omáček.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace