doba výskytu: | srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: |
šedá
až černá
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
listnatý les, smíšený les
především pod buky a duby
|
tvar klobouku: | nálevkovitý |
využití: |
jedlá
výborná jako koření
|
okraj klobouku: |
podvinutý
zprohýbaný, vlnitý až laločnatý
|
tvar třeně: | dolů ztenčující | povrch klobouku: | šupinkatý |
konzistence třeně a dužniny: | dutá | prsten: | nemá |
povrch třeně: |
hladký
pak vrásčitý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
šedá
až černá
|
chuť: | nevýrazná |
hymenofor: |
-
hladké a později vrásčité lišty
|
vůně: | příjemná, houbová, kořenitá |
Popis: |
Stroček trubkovitý vyrůstá koncem léta a na podzim ve větším počtu pohromadě mezi spadaným listím v listnatých a smíšených lesích. Zřídka ho můžeme nalézt v jehličnatých lesích. Nejhojnější je v bučinách a dubinách, kde trsy jeho plodnic často tvoří velké čarodějné kruhy. Kuchyňské využití: I když se nejedná o příliš vzhlednou houbu, tak je jeho chuť vynikající a hodí se ke všem kuchyňským úpravám. Výborné je např. koření připravené z rozdrcených usušených plodnic, které se hodí do polévek a omáček. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
Kroupy Sušené houby Cibule Slanina Kousek uzeného masa Sádlo Pepř Sůl Česnek Majoránka Kmín drcený Na závitky Plátky z vepřováho masa Plátky šunky Kousek sýra s modrou plísní Feferonka Sůl Pepř Cibule Kousek sádle
Nejprve si z ingrediencí připravíme houbového černého kubu. Vlastně jsem to dělal ze zbytku kuby od Štědráho dne. Poté vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na maso položíme plátek šunky, hromádku černého kuby, přidáme kousek sýra a jednu feferonku, nemusí být kdo nemá rád pálivé. Uděláme závitky, omotáme provázkem, osolíme a opepříme Nakrájíme cibuli na drobno Vlož…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!