Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Sluka svraskalá (Rozites caperata)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: bílá, šedá, fialová
v mládí bělofialová, později hlínově žlutá
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les
pod borovicemi
tvar klobouku: plochý, vejčitý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: lysý, se zbytky plachetky (vločkatý)
v dospělosti suchý, matný, svraskalý, rozpraskaný na okrajích
konzistence třeně a dužniny: křehká prsten:
nažloutlý, šikmý s dvojitým ostřím
povrch třeně: vláknitý pochva: nemá
barva třeně: bílá chuť: příjemná, nevýrazná
hymenofor: lupeny
světle okrové, později rezavě hnědé se zubatým ostřím
vůně: příjemná, nevýrazná
Popis:

Sluka svraskalá roste místy velmi hojně v jehličnatých lesích vyšších poloh převážně pod borovicemi. Vyskytuje se občas i v listnatých lesích pod buky a duby na kyselých půdách. Je to výborná jedlá houba, která bývá často přehlížena. Nevýhodou je její náchylnost k červivosti.

Kuchyňské využití: Zvláště mladé ještě uzavřené plodnice mají všestranné kulinářské použití. Výborné jsou nakládané do octa.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • lahodné opečené houby na sádle s jehněčí klobáskou

    2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo

    Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…

  • Plněné kloboučky Sluk svraskalých a Muchomůrek růžovek mletým masem, opečené brambory, Tatarská omáčka a obloha

    Kloboučky mladých hub, nejlépe Sluky svraskalé Mleté maso 1/2 kg Česnek 6 stroužků 1 vejce 2 cibule Kousek špeku 1 malou feferonku Kmín Pepř Sůl Majoránku Sádlo Vodu Brambory Zelený hrášek Zeleninovou papriku, či kapii Rajče Okurka Tatarská omáčka Strouhaný sýr Strouhanka (dle potřeby)

    Houby očistíme, odstraníme třeně, ty posekáme nadrobno. Mleté maso promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, chilli papričkou, kmínem, solí, pepřem, majoránkou, utřeným, nebo rozmačkaným česnekem, nadrobno posekanými třeni z hub a vejcem. Když je směs moc řídká přidáme trochu strouhanky, ale není třeba. Promíchanou směsí plníme kloboučky hub a rozložíme je na pekáč. Vložíme pod ně kousek sádla, po…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace