doba výskytu: | červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
bílá, šedá, fialová
v mládí bělofialová, později hlínově žlutá
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les, smíšený les
pod borovicemi
|
tvar klobouku: | plochý, vejčitý |
využití: |
jedlá
velmi chutná
|
okraj klobouku: | rovný |
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
lysý, se zbytky plachetky (vločkatý)
v dospělosti suchý, matný, svraskalý, rozpraskaný na okrajích
|
konzistence třeně a dužniny: | křehká | prsten: |
má
nažloutlý, šikmý s dvojitým ostřím
|
povrch třeně: | vláknitý | pochva: | nemá |
barva třeně: | bílá | chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: |
lupeny
světle okrové, později rezavě hnědé se zubatým ostřím
|
vůně: | příjemná, nevýrazná |
Popis: |
Sluka svraskalá roste místy velmi hojně v jehličnatých lesích vyšších poloh převážně pod borovicemi. Vyskytuje se občas i v listnatých lesích pod buky a duby na kyselých půdách. Je to výborná jedlá houba, která bývá často přehlížena. Nevýhodou je její náchylnost k červivosti. Kuchyňské využití: Zvláště mladé ještě uzavřené plodnice mají všestranné kulinářské použití. Výborné jsou nakládané do octa. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo
Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…
Kloboučky mladých hub, nejlépe Sluky svraskalé Mleté maso 1/2 kg Česnek 6 stroužků 1 vejce 2 cibule Kousek špeku 1 malou feferonku Kmín Pepř Sůl Majoránku Sádlo Vodu Brambory Zelený hrášek Zeleninovou papriku, či kapii Rajče Okurka Tatarská omáčka Strouhaný sýr Strouhanka (dle potřeby)
Houby očistíme, odstraníme třeně, ty posekáme nadrobno. Mleté maso promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, chilli papričkou, kmínem, solí, pepřem, majoránkou, utřeným, nebo rozmačkaným česnekem, nadrobno posekanými třeni z hub a vejcem. Když je směs moc řídká přidáme trochu strouhanky, ale není třeba. Promíchanou směsí plníme kloboučky hub a rozložíme je na pekáč. Vložíme pod ně kousek sádla, po…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!