Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)

doba výskytu: srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: zelená, červená, oranžová
mrkvová, se zelenavými kruhy
místo výskytu: jehličnatý les, louky, pastviny
hlavně pod smrky
tvar klobouku: plochý, vmáčklý, klenutý
využití: jedlá
velmi chutný
okraj klobouku: podvinutý
v mládí, později ostrý
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: hladký
za vlhka slizký
konzistence třeně a dužniny: křehká
třeň později dutý, dužnina
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: žlutá, červená, oranžová chuť: kořenitá, pálivá
výrazná
hymenofor: lupeny
žlutooranžové, sbíhavé, řídké a široké, poraněním zelenají
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Ryzec smrkový je velice podobný ryzci pravému (borovému). Narozdíl od něho však roste výhradně pod smrky, především v mladých porostech, ale také na loukách a pastvinách v trávě, u lesních cest. Má také vyráznější zelenavou barvu klobouku než ryzec borový. Často podléhá červivosti. Mléko je mrkvově oranžové.

Kuchyňské využití: Všestranně kulinářsky použitelný. Nejběžnější úprava ryzce smrkového je nakládání do octa.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace