doba výskytu: | srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: |
zelená, červená, oranžová
mrkvová, se zelenavými kruhy
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les, louky, pastviny
hlavně pod smrky
|
tvar klobouku: | plochý, vmáčklý, klenutý |
využití: |
jedlá
velmi chutný
|
okraj klobouku: |
podvinutý
v mládí, později ostrý
|
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
hladký
za vlhka slizký
|
konzistence třeně a dužniny: |
křehká
třeň později dutý, dužnina
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá, červená, oranžová | chuť: |
kořenitá, pálivá
výrazná
|
hymenofor: |
lupeny
žlutooranžové, sbíhavé, řídké a široké, poraněním zelenají
|
vůně: | příjemná, houbová |
Popis: |
Ryzec smrkový je velice podobný ryzci pravému (borovému). Narozdíl od něho však roste výhradně pod smrky, především v mladých porostech, ale také na loukách a pastvinách v trávě, u lesních cest. Má také vyráznější zelenavou barvu klobouku než ryzec borový. Často podléhá červivosti. Mléko je mrkvově oranžové. Kuchyňské využití: Všestranně kulinářsky použitelný. Nejběžnější úprava ryzce smrkového je nakládání do octa. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!