doba výskytu: | srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: |
zelená, červená, oranžová
pásovaný tmavšími soustřednými kruhy, ve stáří zelenavá až zelená
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les, smíšený les, louky, paseky
pod borovicemi
|
tvar klobouku: | plochý, nálevkovitý, vmáčklý, klenutý |
využití: |
jedlá
výtečná houba
|
okraj klobouku: |
podvinutý
ostrý a hladký
|
tvar třeně: |
válcovitý
později dutý
|
povrch klobouku: |
hladký
za vlhka lepkavý
|
konzistence třeně a dužniny: |
křehká
třeň později dutý, dužnina bělavá až oranžová, poraněním zelená
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: |
zelená, červená, oranžová
o něco světlejší než klobouk
|
chuť: |
kořenitá, pálivá
ostrá, stahující
|
hymenofor: |
lupeny
středně husté, sbíhavé, křehké, červeně oranžové, poraněním zelenají
|
vůně: | příjemná |
Popis: |
Ryzec pravý (někdy také jako "borový") je běžně sbíraný jako kvalitní jedlá houba. Roste místy hojně, obvykle ve skupinách, na travnatých místech pod borovicemi. Je to příklad za syrova nepříjemně chutnající houby, která po úpravě patří mezi ty nejchutnější. Jeho mléko je mrkvově červené a na vzduchu se nemění, jen slabě bledne. Kuchyňské využití: Delikátní úprava této houby je nakládání do octa. Jinak jen v menším množství do směsí s jinými houbami. Zajímavost: Jedlé druhy ryzců poznáme především a hlavně podle oranžového až červenajícího mléka. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!