Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Ryzec pravý (Lactarius deliciosus)

doba výskytu: srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: zelená, červená, oranžová
pásovaný tmavšími soustřednými kruhy, ve stáří zelenavá až zelená
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les, louky, paseky
pod borovicemi
tvar klobouku: plochý, nálevkovitý, vmáčklý, klenutý
využití: jedlá
výtečná houba
okraj klobouku: podvinutý
ostrý a hladký
tvar třeně: válcovitý
později dutý
povrch klobouku: hladký
za vlhka lepkavý
konzistence třeně a dužniny: křehká
třeň později dutý, dužnina bělavá až oranžová, poraněním zelená
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: zelená, červená, oranžová
o něco světlejší než klobouk
chuť: kořenitá, pálivá
ostrá, stahující
hymenofor: lupeny
středně husté, sbíhavé, křehké, červeně oranžové, poraněním zelenají
vůně: příjemná
Popis:

Ryzec pravý (někdy také jako "borový") je běžně sbíraný jako kvalitní jedlá houba. Roste místy hojně, obvykle ve skupinách, na travnatých místech pod borovicemi. Je to příklad za syrova nepříjemně chutnající houby, která po úpravě patří mezi ty nejchutnější. Jeho mléko je mrkvově červené a na vzduchu se nemění, jen slabě bledne.

Kuchyňské využití: Delikátní úprava této houby je nakládání do octa. Jinak jen v menším množství do směsí s jinými houbami.

Zajímavost: Jedlé druhy ryzců poznáme především a hlavně podle oranžového až červenajícího mléka.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace