Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Pýchavka dlabaná (Lycoperdon utriforme)

doba výskytu: květen, červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: bílá
později šeděokrová
místo výskytu: louky, pastviny, parky, stráně, paseky tvar klobouku: kulovitý
nahoře plodnice zploštělá
využití: jedlá
pouze v mládí, velmi chutná
okraj klobouku: -
tvar třeně: - povrch klobouku: hladký
políčkovitě rozpukaný
konzistence třeně a dužniny: křehká
později měkká, vodntá až suchá a práškovitá
prsten: nemá
povrch třeně: - pochva: nemá
barva třeně: - chuť: příjemná, nevýrazná
hymenofor: -
teřich nejdříve bílý, pružný, měkký, pak vodnatí a olivově hnědne, suchý se pak rozpadá v kusech a vyprašuje
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Pýchavka dlabaná roste dosti hojně především na loukách a pastvinách. Je velice podobná pýchavce obecné s tím rozdílem, že plodnice je kulovitější a nemá ostny (bradavky), nahoře je zploštělá a políčkovitě rozpukaná. Stejně tak jako u p. obecné jsou ke sběru vhodné mladé plodnice, které mají výtečnou chuť.

Kuchyňské využití: Mladé jsou výborné do polévek a do houbových směsí, jako mozeček apod. Výborné jsou i smažené plodnice v trojobalu.

Zajímavost: Miskovitá spodní část plodnice po vyprášení výtrusů zůstává ještě dlouhou dobu na zemi - odtud název "dlabaná".

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Guláš z pýchavek

    4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 2-3 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky

    Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.…

  • Pýchavky s paprikami

    4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička papriky, sůl, vývar z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky

    Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace