doba výskytu: | květen, červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
hnědá, bílá
zahradní forma - bílý
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | pole, pastviny, zahrady, paseky | tvar klobouku: |
polokulovitý, plochý
později uprostřed mírně vmáčklý
|
využití: |
jedlá
výtečná houba
|
okraj klobouku: |
rovný
se zbytky plachetky
|
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: | hladký, šupinkatý |
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
dužnina bílá, na řezu červenající
|
prsten: |
má
bílý, nálevkovitý, shora rýhovaný
|
povrch třeně: |
vláknitý
až vločkatý nahoře
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
hnědá, bílá, šedá
po otlačení hnědnoucí
|
chuť: | oříšková |
hymenofor: |
lupeny
volné, narůžovělé, pak černohnědé s bělavým ostřím
|
vůně: |
příjemná, houbová
nakyslá
|
Popis: |
Pečárka dvouvýtrusá se v různých kultivarech (především v bílé formě) pěstuje komerčně ve velkopěstírnách a patří tak mezi jednu z nejvíce používaných jedlých hub. Ve volné přírodě ho tak často nenalezneme. Roste spíše roztroušeně a to hlavně na dobře hnojených půdách a tedy na polích, zahradách, na kompostech, podél polních cest, v alejích. Bílá forma žampiónu vyskytujícího se v zahradách se nazývá "ˇPečárka zahradní". Kuchyňské využití: Všestranně použitelná a v receptech nejčastěji uváděná houba. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
10 ks velkých žampionů 1/2 sáčku mražené brokolice (nebo čerstvá) 3 hrsti mražené baby carotky (nebo čerstvá) 15 dkg šunkového salámu 15 dkg tvrdého sýry - vcelku pažitka
Žampiony očistíme a odstranime nohy. Brokolici a mrkev uvaříme ve vodě a rozšťoucháme, nebo rozmixujeme - ne úplně nadrobno, ale spíše větší kousky. Do misky s mrkví a brokolicí přidáme pokrájené nohy z žampionů, salám na kostky a nastrouhaný sýr. Kápneme lehce trochu olivového oleje, můžeme pokrájet trochu pažizky. Nesolila jsem ani nepepřila - salám a sýr dodají zelenině chuť. Naplněné hlavy ža…
4 ploché velké klobouky hnědých žampionů, 200 g cukety, oregano, sůl, pepř, citrónová šťáva, trochu strouhaného parmezánu, 100 g mozzarelly
Klobouky hub otřeme vlhkým ubrouskem nebo oloupeme a rozložíme "masem nahoru" (= jako mističku) na plech potřený olejem. Nohy z hub nakrájíme nadrobno. Oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo a důkladně z ní vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme nohy z hub, cuketu, parmezán a ochutíme. Směs rozdělíme na houby, přikryjeme plátkem mozzarelly a pečeme asi 20 minut, až se sýr rozpustí a lehce zezlátne. Ih…
žampiony čabajka eidam vejce sůl mouka strouhanka
Žampionům oddělíme nožky, oloupeme. Sýr a čabajku si pomeleme nebo nakrájíme na drobounké kostičky, smícháme a plníme žampiony- buď sam.čabajkou se sýrem nebo můžeme spojit před plněním vejcem. Poté obalíme v klasickém trojobalu a smažíme.…
12 středních žampionů, 250 g hovězího mletého masa, pepř, sůl, 10 dkg anglické slaniny, 10dkg eidamu na obal: hladká mouka, vejce, mléko, strouhanka, menší cibule
Žampiony oloupeme, vyndáme nožičky, vydlabeme léta a dáme je do misky. Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s na drobno nakrájenou slaninou. Pak smícháme s mletým masem a vydlabanýma létama a strouhaným eidamem. Mírně osolíme a opepříme. Směsí vrchovatě naplníme žampiony. Obalíme v trojobalu a smažíme na oleji. Podáváme s brambory, kroketami, hranolky...…
2 porce: Žampiony, hladká mouka, strouhanka, 1 vejce
Žampióny omyjeme a oloupeme svrchní vrstvu. Obalíme v trojobalu a pečeme v rozpáleném oleji dozlatova.…
Asi 3/4 kg žampionů, čtyři červené papriky, 3 dkg slaninky, dvě středně velké cibule, jeden stroužek česneku, svazek petrželky, dvě lžíce másla, pět lžic zakysané smetany, sůl, pepř, osmina litru vývaru z masa
Žampiony pokrájíme na slabé plátky, papriky podélně rozkrájíme, odstraníme jadérka a propláchneme vodou. Slaninu pokrájíme na tenké plátky, cibuli, česnek a petrželku nasekáme nadrobno. V pánvi na rozehřátém másle osmažíme slaninu a vyjmeme ji. Cibuli s česnekem krátce osmahneme na vypečeném tuku, přidáme žampiony, zamícháme a asi 5 minut dusíme. Do smetany vmícháme sůl, pepř a nasekanou petrželku…
16 kloboučků žampionů ( velikost S, příp.M) 10 dkg uzeného cibule směs hub 1-2 vajíčka 16 koleček krájené vysočiny 10 dkg strouhaného sýra hrst nadrobno nakrájené cukety sůl pepř provensálské koření koření na špagety houbové koření drcený kmín na obalejí trojobal (hl. mouka, vajíčka, strouhanka, sůl) olej na smažení
Kloboučky žampionů oloupeme a vydlabeme. Cibulku nadrobno zpěníme na oleji, přidíme nadrobno nakrájené uzené, osmahneme. Přidáme cuketu, houby, posypeme kořením - sůl, pepř, houbové, na špagety, provensálské, kmín - a dusíme. Když cuketa změkne, odstavíme z ohně a necháme trošku schladnou. Poté zamícháme vajíčka a strouhaný sýr. Směsí plníme žampiony, navrch položíme kolečko vysočiny a obalí…
plátky tmavého chleba 250 g čerstvých žampionů 1 cibule 3 stroužky česneku 1 lžička drceného kmínu 1 vejce sýr Brie 2 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky sůl a pepř podle chuti olej máslo na potření chleba
Nejdříve si připravíme světlou jíšku z másla a hladké mouky a necháme ji vystydnout. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a přihodíme očištěné a na plátky pokrájené žampiony. Po chvilce přidáme drcený kmín, rozetřený česnek, sůl a pepř. Smažíme tak dlouho, dokud se nevypaří tekutina, kterou žampiony pustily. Do zchladlé jíšky vmícháme vejce a žampionovou směs a řádně promícháme. Každý …
Větší žampiony ( já měla 7ks), 2 uzená kuřecí stehna, 1 malá cibule, špetka uzené sladké papriky, cca 100g tvrdého sýru Blaťácké zlato ( nebo jiný vhodný na zapékání), zelené bylinky, sůl, olej, Na omáčku: malá sklenka domácího leča ( cibule, rajčata, papriky) nebo Ljutěnice, 2-3PL harissy paprikové pasty, sůl, Kuskus: 1 malá cibule, 1- 2 stroužky česneku, zelené bylinky, vývar, olej nebo máslo, sůl
Klobouky žampionů oloupeme a krátce opečeme z obou stran. Osolíme. Na pánvi s olejem zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobno pokrájené maso ze stehen, orestujeme, zaprášíme uzenou paprikou, osolíme, promícháme a odstavíme. Vmícháme bylinky a nastrouhaný sýr. Směsí naplníme klobouky žampionů. Do stejné pánve, kde jsme dělali směs na plnění, vlijeme lečo, přidáme harissu, dochut…
8 celých žampionů, 1 řapík celeru, 50 g anglické slaniny, 50 g eidamu, 50 g nivy, 50 polosuchého salámu, 2 vejce, 1 lžíce smetany, petrželka(pažitka), pepř, sůl, trojobal: hladká mouka, vejce, strouhanka a sůl
U žampionů oddělíme nožičky, které buď nastrouháme, nebo nasekáme na maličké kousky, zrovna tak nastrouháme oba sýry, polosuchý salám i řapíkatý celer-pokud nám nejde strouhat tak nadrobno posekáme a anglickou slaninu s pažitkou také nakrájíme nadrobno. Všechno dáme do mísy, přidáme vejce, smetanu, pepř, osolíme(pozor!niva je slaná) a promícháme, pokud by se nám hmota zdála řídká, můžeme přidat ma…
6 krásně uzavřených žampionů, 1 hermelín, 10dkg nakrájené šunky, vejce, hladká mouka, strouhanka, tuk na smažení
Žampiony oloupeme a odstraníme nožičku. Hermelín si nakrájíme na kostičky, tak aby se nám krásně vlezly do kloboučku žampionu. 1 kloubouček = 1 kostka hermelínu. Na to položíme šunku a její okraje zastrčíme do kloboučku. Tím bychom měli klobouček uzavřít a vše by mělo držet pohromadě, proto je důležité, aby žampiony byly mladé a uzavřené. Nakonec obalíme v trojobale a usmažíme. Podáváme s brambory…
8 ks kuracích pečienok - jater 8 ks veľkých šampiňónov trochu oleja polovička cibule 1 strúčik cesnaku čierne korenie soľ 1 vajce troška koňaku 8 tenkých plátkov údenej slaniny petržlenová vňať 100 g Eidam tehla
Nasekané nožičky šampiňónov a pokrájané kuracie pečienky podusíme na osmaženej cibuli, okoreníme, osolíme, pridáme cesnak. Do vychladnutej zmesi pridáme koňak a polovicu nastrúhaného syra, petržlenovú vňať a vajce. Premiešame a naplníme osušené klobúčiky, ukladáme na pomastený pekáč. Na každý klobúčik dáme tenký plátoček údenej slaniny. Pečieme asi 20 minút, potom posypeme zvyškom syra a vrátime n…
3 rohlíky, 1/2kg žampiónů, petrželka, mléko, sůl, pepř, kmín, muškátový oříšek, 1 vejce, 2 lžíce ovesných vloček, strouhanka
Očištěné žampióny drobně nakrájíme a osmahneme na oleji. Trošku podlijeme vodou, okmínujeme a podusíme doměkka. Rohlíky nakrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Jakmile jsou nasáklé, vymačkáme přebytečnou tekutinu, přidáme drobně nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, strouhneme trošku muškátového oříšku, přidáme podušené žampióny, ovesné vločky a vejce. Tvarujeme karbanátky a obalíme ve s…
10 velkých žampionů 220g sýra Niva 150g sýra Eidam 250g nakrájených plátků anglické slaniny 150g slaniny vcelku-použila jsem debrecínský špek 1 velká cibule 1 tenký plátek másla,nebo 1 PL oleje 2 kostky zeleninového bujonu 2 dl vody nasekané zelené bylinky na ozdobu
Ve 2dl vody necháme rozvařit 2kostky zeleninového bujonu.Žampiony sloupneme a vyřízneme nožky.Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a ty ještě překrojíme na polovinu,žampionové nožky rozkrojíme na silné plátky.Celou slaninu nakrájíme na drobnější kostičky.Nivu nastrouháme na velkých slzičkách struhadla,eidam na malých slzičkách a sýry společně promícháme.Zapneme si troubu na rozehřátí a nachystáme si zap…
250g malých žampionů, 50g tvrdého sýru (eidam), 1 vejce, mouka, mléko, sůl, kari koření, olej na smažení
Z mouky, vejce, mléka a nastrouhaného tvrdého sýra si připravíme hustší těstíčko. Očištěné žampionové hlavičky osolíme, posypeme kari kořením a poprášíme moukou. Obalujeme je v těstíčku a pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s bramborama, br.kaší nebo samostatně se zeleninou. Dobrou chuť.…
žampiony,špenát,špek,cibule,česnek,sůl,pepř,tvrdý sýr Na trojobál- mouka,vejce,strouhánka
Žampiony očistíme,omyjeme,vydlábneme lžičkou nožičky i trochu vnitřek. Rozškvaříme nakrájený špek,přidáme nakrájenou cibuli,necháme zesklovatět,pak přidáme špenát(já měla porcovaný,ale je asi jedno jaký),když povolí přidáme rozetřený česnek(dala jsem 3stroužky,velké),sůl,pepř,nakonec nastrouhaný tvrdý sýr na zahuštění,promícháme a můžeme plnit žampiony.Nakonec obalíme v trojobale a smažíme.Smažila…
10 žampionů s velkými klobouky 2 lžíce oleje 1 menší cibule špetka kmínu 2 vejce 100 g tvrdého sýru petržel sůl, pepř
Žampiony omyjeme, oddělíme nohy od kloubouků a nohy pokrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji a přidáme nakrájené nohy z žampionů a kmín. Krátce orestujeme, přidáme vejce, petržel a umícháme na způsob smažených vajec. Osolíme a opepříme. Směsí plníme klobouky žampionů a posypeme strouhaným sýrem. Žampiony pečeme v troubě. Sýr musí zezlátnout. Podáváme se zeleninou, chl…
10 větších žampionů, 1 lahůdková cibulka, asi 3 Surimi tyčinky(krabí), 100 g eidamu, 100 g Hermelínu, kousek másla, malinké množství smetany, sůl. dvojobal-osolené vajíčko+strouhanka.
Připravíme si žampiony k plnění, vyřezáme nožičky, vydlabeme a vznikne nám mistička, žampiony opláchneme a necháme vysušit. Zatím si uděláme plnící masu-nožičky žampionů nakrájíme nadrobno, lahůdkovou cibulku a Surimi tyčinky také. Na máslo dáme cibulku, přidáme nožičky žampionů, Surimi tyčinky a chvilku osmažíme a sundáme z plotýnky. Do misky si nastrouháme eidam, přidáme masu, co jsme osmažili, …
Velké žampiony (3 na porci) 1 velkou cibuli 5 stroužků česneku 200 g uzeného debrecínského boku 2 vajíčka 1/2 hrnku mléka lžíci strouhaného sýra 2 lžíce strouhanky sůl, pepř, sladkou papriku
Nožičky žampionů vylomíme a dáme do nádoby robota spolu s cibulí a česnekem. Vše usekáme na jemno a dáme do mísy. Bok nakrájíme na kostky a také v robotu rozsekáme na jemno. Suroviny smícháme a okořeníme a zahustíme strouhankou. Sýr smícháme s mlékem a vnitřky kloboučků mlékem vytřeme, naplníme připravenou náplní. Dáme do trouby péct na 180°C asi 20 minut a pak důkladně potřeme mlékem se sýrem a …
6-8 větších žampionů, 100-120g vepřového mozečku, kus zelené části nové cibulky, 100g libovolného tvrdého sýra, podle chuti, 1-2 vajíčka, lžíce oleje + olej na vymazání pekáčku, sůl, pepř.
Ze žampionů vyloupneme nožky, hlavičky oloupeme a osolíme. Nožky si nadrobno nakrájíme. Cibulku si nakrájíme na kolečka a na oleji spolu s nožkami a trošinkou vody podusíme cca 10 min. Osolíme, opepříme. Až se voda téměř vydusí, přidáme očištěný mozeček a zase chvíli restujeme. Nakonec přidáme sýr a vajíčka a celou směs necháme srazit. Touto směsí plníme hlavičky žampionů a pokládáme na pekáček vy…
8 velkých žampionů, 6 brambor, sůl, bílý pepř, jednu cibuli, 40 dkg brokolice, 10 dkg anglické slaniny, kelímek (2 dcl) smetany na šlehání, 1/8 l mléka, dvě lžíce solamylu, jednu lžíci instantní polévky nebo práškového polévkového koření, svazek zelené petrželky, dvě lžíce másla, strouhaný muškátový oříšek a dvě lžíce parmazánu
Brambory oloupeme a uvaříme asi 20 minut. Opereme brokolici, rozebereme ji na malé růžičky, a asi 5 minut před dovařením brambor je přidáme k bramborám. Na omáčku nakrájíme slaninu na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno, očistíme a opláchneme žampiony, opatrně z nich vykroutíme nožky a ty nadrobno nakrájíme. V kastrolku dokřupava osmahneme slaninu, přidáme cibuli a nakrájené nožky žampionů. Krátce…
Množstvo všetkých ingrediencií podľa množstva stravníkov, koreniny podľa vlastnej chuti : mleté mäso, veľké šampiňóny, mletá paprika sladká aj pálivá, soľ, čierne korenie, 1 vajíčko, maslo alebo olej
Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, osolíme, opipríme, pridáme mletú papriku sladkú a pálivú. Šampóny bez nožičiek krátko osmažíme na masle, naplníme mletým mäsom a v rúre grilujeme podľa veľkosti mäsovej plnky približne 25-30min. Tesne pred dopečením posypeme strúhaným syrom…
300 g žampionu (cca 4-5 kousků), sůl, pepř, 1 cibule, 2 vajíčka, plátkový sýr
Očistíme žampiony,odloupneme nožičku a malou lžičkou vydlabeme vnitřek, který si uschováme do misky. Uděláme smaženici - cibuli nakrájenou na kostičky necháme zesklovatět na oleji. Potom přidáme houby, sůl a pepř. Smažíme tak cca 3 min a nakonec přidáme vajíčka. Touto směsí naplníme žampiony, dáme do zapékací misky, podlijeme trochou vody a pečeme při 200 st. Po 15 minutách na každý kousek položím…
16 kloboučků žampionů ( velikost S, příp.M) 10 dkg uzeného cibule 1-2 vajíčka 16 koleček krájené vysočiny 10 dkg uzeného strouhaného sýra petrželka sůl pepř provensálské koření koření na špagety houbové koření drcený kmín na obalejí trojobal (hl. mouka, vajíčka, strouhanka, sůl) olej na smažení
Kloboučky žampionů oloupeme a vydlabeme. Vydlabanou dužinu a nožičky nakrájíme nadrobno. Cibulku nadrobno zpěníme na oleji, přidíme nadrobno nakrájené uzené, osmahneme. Přidáme nožičky a vnitřek žampionů, posypeme kořením - sůl, pepř, houbové, na špagety, provensálské, kmín - a dusíme. Když jsou houby podušené, vmícháme vajíčka a umícháme je jako míchaná. Přidáme sýr a petrželku. Směsí plníme žamp…
4 velké žampiony nejlépe portobello, 1 měkký tvaroh nebo ricotta, 1 vejce, 2 šalotky ( jarní cibulka), 1/2 cukety, sušená rajčata naložená v oleji, černé olivy, čerstvá bazalka, sůl
Žampionům vyjmeme nožičky, pokud jsou příliš mělké, trochu vydlabeme dužinu. Vnitřky osolíme a vytřeme olejem ze sušených rajčat. V misce smícháme tvaroh s vejcem a s na kostičky nakrájenou dužinou, cuketou, rajčaty, šalotkou, olivami a posekanou bazalkou. Promícháme a směs důkladně osolíme. Žampiony naplníme směsí, dobře upěchujeme, zabalíme do alobalu a dáme péct do vyhřáté trouby na 220C. Pod…
5 velkých žampiónů 10dkg měkkého salámu 1 vejce 5dkg sýra tvrdého pepř,sůl,zelená petrželka vajíčko,hl.mouku a strouhanku na obalení 5 koleček salámu na přikrytí,olej na smažení.
žampióny,co nejvíce vydlabat aby byly prázdné hlavičky.Co zbude nasekat nadrobno,přidat vejce,salám a sýr nastrouhat,zelenou petrželku,pepř a sůl.Směsí naplnit hlavičky,zakrýt plátkem salámu,obalit a osmažit zvolna na oleji.…
250 g krémových žampionů 1 hermelín, 1 lučina, 10 dkg ementálu 1 kelímek smetany na vaření Profesionál (190g) 10 dkg libovější uzené slaniny
Krémové žampiony nakrájíme na čtvrtky a ty malé necháme vcelku. Na pánvičce rozpustíme trochu másla a žampiony lehce orestujeme. Do zapékací misky naskládáme na větší kousky nakrájenou uzenou slaninu a polovinu na kostky nakrájeného ementálu a polovinu nakrájeného hermelínu. Na tuto směs navrstvíme orestované žampiony a poklademe druhou polovinou pokrájeného hermelínu a ementálu. Lučinu prsty natr…
veľké šampiňóny = žampiony -kupujem tzv. "šampiňóny na grilovanie", olej, cesnak, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať, citrón
Šampiňóny umyjeme, nožičky vylomíme, necháme oschnúť. Do oleja pretlačíme cesnak, štetcom natrieme zvonka i znútra hlavičky týmto cesnakovým olejom. Osolíme, okoreníme. Dáme piecť do rozohriatej rúry otvoreným klobúčikom hore - zachytíme šťavu, pečieme cca 20 min, 180 - 200 stupňov. (Použijeme papier na pečenie.) Pokvapkáme citrónom a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame napr. s bag…
čerstvé žampiony (300g) 2 cibule 3 stroužky česneku 1 pálivá paprika 4 lžička kmínu (nešetřete!) pepř (taktéž, co s kmínem!.-) sladká paprika (pro pěknou barvičku.-) mořská sůl masox (já dala bujon z Justu) Cremfine rostlinná smetana (100 ml) + 2lžičky celozrnné mouky (zahuštění)
Cibule nakrájíme a dáme spolu s pálivou paprikou restovat na tuku(1/2 oliv.olej + 1/2 máslo). Když cibulka mírně zezlátně přidáme na plátky nakrájený česnek a po chvilce žampiony nasekané na větší kusy. Orestujeme a přidáme uvedené koření. Podlejeme asi 100ml vody a přidáme masox/bujon. Zakryjeme poklicí a necháváme dusit tak dlouho, až houby pustí šťávičku. Zahustíme Cremfine smetanou s moukou.…
Drobné, pěkné a pevné žampiony (na osobu asi 8-10kusů),2 vejce, hladká mouka a mléko na těstíčko (množství volíme tak, aby těstíčko dobře drželo na houbách), sůl, bílý pepř, strouhanka na obalení, tuk na smažení, zelenina dle naší volby (ředkvičky chery rajčátka, papriky, okurky...) příloha dle chuti - brambory, hranolky ..., tatarská omáčka
Žampiony krátce opláchneme,očistíme (NELOUPEME!) a osušíme. V misce si připravíme těstíčko z vejce, mléka, hladké mouky, soli a bílého pepře - konzistenci ověříme na 1 houbičce - pokud stéká, přidáme mouku, pokud je jakoby drobivá a odpadává, přilijeme mléko (po kapkách). Obalíme ve strouhance a ihned vkládáme na rozehřátý tuk a smažíme pěkně do růžovohněda. Na talíř pak dáme zeleninu pokrájenou n…
4 pekné, veľké šampiňóny, 200 g oravskej slaniny, 200 g syr Niva, 1 brokolica, cibuľa, cesnak, vegeta, ryža.
Zo šampiňónov vydlabeme vnútro aj s nožičkou malou lyžičkou a pokrájame na kocky .Klobúčiky očistíme so šupky (niekto to nerobí).Oravskú slaninu pokrájame tiež na kocky, osmažíme ju v kastróli,pridáme cibuľku, cesnak, spolu posmažíme, pridáme 1/4 ružice brokolice. Pridáme máličko vegety a nakoniec na to prstami rozmrvíme Nivu (preto s vegetou opatrne, syr je sám o sebe slaný). Chvíľu ešte spolu po…
Žampiony,vejce,kousek měkkého salámu,mozzarella,sůl,pepř,cibule,kousek másla
Žampiony vydlabeme,nožičky nakrájíme.Na kousku másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli,přidáme drobně nakrájený salám,nakrájené nožičky žampionů,orestujeme,osolíme,přidáme vejce a mícháme do sražení vejce.Necháme vychladnout a potom plníme žampiony,nahoru dáme plátky mozzarelly.Dáme do zapékací misky a zapečeme 15 min.…
velké žampióny (asi 7 ks na osobu), cibule, máslo, majoránka, sůl, pepř, mléko, tavený sýr (nejlépe Madetka 1ks)
Žampionům utrháme nožičky a vydlabeme z žampiónů vnitřek, pokud se okraj spojuje s nožičkou, odloupeme ho taky, uděláme z žampionů jakoby mističky. Takto upravené žampiony dáme na pekáč. Zbytky vydlabané z žampiónů a nožičky pokrájíme na malé kousky. Nakrájíme na jemno cibuli. Do kastrůlku dáme máslo, na něj vložíme na drobno nakrájenou cibulku. Tu opečeme dozlatova - doporučuji mírný plamen. P…
1/2kg menších žampionů, 150g poličanu, 1 žloutek, 150g sýra (eidam, cihla), oregano, mouku, vejce a strouhanku na obalení
Žampiony očistíme, nožičky vyjmeme a drobně posekáme. Jemně posekaný poličan a strouhaný sýr smícháme s nožičkami, žloutkem a oreganem. Touto směsí naplníme žampiony a obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme. …
Asi 16 hlaviček žampionů, 75g métského salámu-(čajovka- natírací uzený krém), 1 špekáček, nebo 1 nožka párkového, 1 trojúhelníček taveného, roztíratelného sýra, zelená cibulka, hladká mouka, vajíčko, strouhanka na obalení, olej na smažení.
Hlavičky žampionů oloupeme a vydloubneme nožku, mírně zevnitř osolíme. Špekáček nastrouháme na hrubých nudličkách, přidáme métský salám, sýr a na kolečka nakrájenou zelenou část lahůdkové cibulky. Směs vymícháme a plníme hlavičky žampionů, které následně obalíme v trojobalu a smažíme z obou stran dorůžova. Podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou, nebo se zeleninovým salátem.…
14 - 18 větších žampionů, 200g brokolice, 2 vejce, 140g zakysané smetany, 100g Gorgonzoly, sůl, pepř, sladká paprika, máslo
Žampiony oloupeme, vylomíme nožičku, posolíme a naskládáme do zapékací misky, kterou jsme vytřeli máslem. Brokolici povaříme v osolené vodě, nasekáme nadrobno a necháme vychladnout. Gorgonzolu nastrouháme, nebo rozmačkáme a smícháme s vejci a zakysankou. Přidáme brokolici, sůl, pepř a trochu papriky, kdo chce může použít i pálivou. Vše smícháme a lžící naplníme do žampionů. Pečeme při 180°c př…
velké žampiony (počet dle strávníků), olivový olej extra virgin, tymián, oregáno, bazalka, sýr gorgonzola (event. česká niva)
Žampiony očistíme a vyndáme nohy. Okořeníme bylinkami (čerstvé by byly lepší, ale já měla jen sušené), zakápneme olejem a naplníme sýrem. Nandáme do zapékací misky vytřené oliv. olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 20 min. dle velikosti žampionů. Podáváme s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen s pečivem. Dobrou chuť.…
200g žampionů, lžíce olivového oleje, 2 malé lžičky pesta z mědvědího česneku, kmín
Na pánev dáme olivový olej, když se zahřeje přidáme 2 lžičky pesta z medvědího česneku (mám ho od MonikyK), necháme rozvonět, přidáme žampiony pokrájené na plátky a zasypeme kmínem. Nejprve restujeme, pak přikryjeme pokličkou a podusíme. Vše trvá chvilku. Podáváme s bramborem a plátkem krůtího nebo kuřecího masa a nebo s rybičkou, tak jako já dnes dělala lososa. K tomu jsem podávala salátek z rajč…
800 g středně velkých žampiónů 200 ml smetany ke šlehání 100 ml mléka 200 g sýra ementálského typu (např. primátor) 2 vejce 8 stroužků česneku 1 lžíce sušené bazalky 1 lžíce sušeného česneku 1 lžička pepře sůl
Žampióny očistíme, pokrájíme na poloviny a vsypeme do vyššího pekáčku. Přidáme česnek, nakrájený na tenké plátky a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Necháme prohřát 10 minut a mezitím připravíme směs z najemno strouhaného sýra, šlehačky, rozšlehaných vajec, sušené bazalky a česneku, pepře a dostatečného množství soli (žampióny jsme nesolili, takže si můžeme dovolit větší množství). Horké žampi…
75 dkg žampionů, 15 dkg anglické slaniny, 1 větší cibule, sůl, pepř, houbové koření, olej, 250 ml smetany ke šlehání, 10 dkg strouhaného sýra
Nakrájenou cíbuli osmažíme na oleji do zlatova, přidáme nakrájenou slaninu na kostičky a necháme mírně vyškvařit. Mezitím se nakrájíme žampiony na čtvrtky. Přidáme je k cibulovému základu a okořeníme solí, pepřem a houbovým kořením. Pomalu opékáme asi 3-5 minut. Horkou směs přendáme do pekáčku, zalijeme celou smetanou a podle chuti ještě dochutíme. Dáme do trouby na 220 C a pečeme asi 25-30 minu…
8 velkých žampionů na náplň: ----------- 200 g vepřového mletého masa 150 g nahrubo nastrouhaného sýra eidam 1 najemno pokrájená menší cibulka 1 vejce 2 pl pokrájeného čerstvého libečku a petrželky sůl,pepř na dochucení na veselou peřinku: ------------------------ 200 ml horké vody 2 pl oleje 3 pl chilli sladké omáčky 3 pl sojové omáčky 1 červená cibule 2 řapíky celeru ¼ masité žluté papriky ¼ masité červené papriky nožky a vnitřky žampionů sůl
Žampiony očistíme, sloupneme a vnitřky společně s nožkou ostřejší kávovou lžičkou vydlábneme. Zeleninu si nakrájíme- nožky a vnitřky žampionů na plátky, obě papriky a řapíky na širší proužky a cibuli na půlkolečka. Vložíme do zapékací mísy, mírně osolíme, zakápneme olejem, sojovou a chilli omáčkou a promícháme. Všechny uvedené suroviny na náplň v míse důkladně promícháme, naplníme do vydlabaných ž…
10ks žampionů Na těstíčko: 2 vejce 3PL hladké mouky 3PL solamylu koření na čínu nebo kari 1PL sójové omáčky 1PL hořčice pivo podle potřeby sůl, pepř Na zázvorové brambory: 500g menších brambůrků 3PL nastrouhaného čerstvého zázvoru 2 stroužky česneku 1KL drceného kmínu nebo římského kmínu 2KL kari nebo kurkumy špetka chilli zelená petrželka sůl olej
Žampiony oloupeme, snažíme se je osolit alespoň zevnitř a obalíme v hladké mouce. Poté je námáčíme v připraveném těstíčku a smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě oleje. Brambory si pokrájíme na měsíčky a spolu se 2 lžícemi zázvoru je opékáme do hněda cca 10 minut. Poté přisypeme koření, podlijeme vodou, osolíme a dusíme do měkka a dokud se veškerá tekutina nevstřebá do brambor. Pokud je potřeba, vždy p…
veľké šampiňóny - žampiony na grilovanie, vajcia, soľ, čierne korenie - pepř strúhaný, syr - ja som dala údený, množstvo surovín sa určuje podľa počtu šampiňónov
Huby umyjeme, osušíme papierovou utierkou, nožičky vylomíme (a upotrebíme niekde inde, napr. do polievky). Klobúčik znútra osolíme, okoreníme, opatrne do neho vyklopíme vajíčko, zas osolíme, okoreníme a posypeme strúhaným syrom. Dáme do pekáčika - použijeme pečiaci papier a zapekáme cca 20 min. - 200 stupňov. Použijeme len veľké šampiňóny, z obyčajných by nám vajíčko vytieklo. Prípadne použij…
15 žampionů, 1x cibulka, 3x vajíčko, pár plátků anglické slaniny, nastrouhaný sýr, sůl
Žampiony očistíme- hlavičky žampionů vydlabeme.... Co jsme vydlabali nakrájíme na jemno a na cibulce osmahneme i s na jemno nakrájenou slaninou- osolíme. Pak přidáme vajíčka a uděláme jakoby smaženici =) Hotovou směs nandáme do kloboučků žampionů, pak posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do trouby zapéct na cca 20.minut Plech nebo pekáček maličko pokapeme olejem, aby se žampiony nepřichytli =)…
4 velké žampiony PORTOBELLO 8 dkg anglické slaniny 10 dkg taveného sýra 2 vejce 100 ml zakysané smetany pažitku sůl, grilovací koření,nebo koření podle chuti olivový olej parmezán, máslo
Smícháme drobně nakrájenou slaninu, sýr, vejce a zakysanou smetanu. Osolíme a okořeníme. Žampiony oloupeme, osolíme a uvnitř potřeme olivovým olejem. Dáme do pekáčku, naplníme umíchanou směsí, trochu podlijeme, přikryjeme a dáme péct asi na 35 - 40 min, pak posypeme trochou parmezánu, na každý položíme plátek másla a ještě dáme na chvíli zapéct, už odkryté. Podáváme s brambory, nebo kaší.…
mleté maso čerstvé žampiony hl. mouku, vejce, strouhanku sůl, pepř
Mleté maso osolíme a opepříme. Hlavičky žampionu oloupeme a odstraníme nožičku, uděláme co největší díru, kterou naplníme mletým masem a obalíme. Pečeme na pekáčku v troubě, aby se nám maso pěkně propeklo..:)…
200g sampinonov 2 male hrnceky ryze 100ml smotany na varenie hrst koriandrovej vnate (kto ma rad petrzlenovu pouzije ju miesto koriandrovej) stipka kurkumy stipka mleteho cienreho korenia asi 1/4 lyzicky paliveho chilli korenia 1/4 zeleninovej Maggi kocky (alebo zeleninovy vyvar) sol maslo voda parmezan alebo iny syr na posypanie
Ryzu si na 10 minut namacame, dobre preplachneme. Dame ju do hlbsieho hrnca, zalejeme vodou tak, aby bolo asi 2cm vody nad ryzou, osolime a prikryte dusime do makka, kym sa voda neodpari. Do udusenej ryze vhodime kusok masla, nechame roztopit a ryzu premiesame, aby sa oddelila a nezostala v jednej hrci. Sampinony ocistime, nakrajame na hrubsie platky a vlozime do hlbsej misky. Pridame stipku so…
12 žampionů, 1 větší cibule, 2 lžíce oleje, 250g vinné klobásy, stroužek rozetřeného česneku, 50g tvrdého sýra, olej na vymazání pekáčku, sůl, pepř.
Žampiony oloupeme a odstraníme nožičky. Cibuli nakrájíme najemno, nožky žampionů také nakrájíme na menší kousky a obojí osmahneme na oleji. Vinnou klobásu vytlačíme ze střívka, ochutíme stroužkem česneku, přidáme k žampionům, cibuli a mírně orestujeme. Kloboučky žampionů si dáme do vymazaného pekáčku a naplníme je směsí z vinné klobásy, žampionových nožek a cibule. Na každý žampion nakonec dáme s…
200g malých žampionů Na marinádu: kůra z 1 limetky šťáva z 1/4 limetky 1PL sójové omáčky 1 červená feferonka 2 stroužky česneku 2PL olivového oleje čerstvá petrželka sůl
Žampiony oloupeme a odtraníme nožičky. Vnitřek kloboučků osolíme. Na gril ( nebo pánev) naskládáme kloboučky nejprve " šupinkami" dolů, pečeme cca 3 minuty a pak obrátíme a pečeme ještě cca 4 minuty. V kloboučcích se nám vytvoří šťáva, kterou uchováme. Přendáme i se šťávou do misky. Z uvedených surovin si připravíme marinádu, kterou přelijeme ještě horké žampiony. Jíme trochu zchladlé.…
1,5 kg šampiňónov (+ hlivy alebo iné huby na paprikáš), 1 kg zemiakov, 200 g parmezánu (alebo pecorina, prípadne údeného oštiepka), 100 g prerastanej slaniny, 2-3 paradajky, hladká múka, šľahačková smotana (po vianočných sviatkoch stačí aj smotana na varenie...),cibuľa, 1 pl sladkej mletej papriky, čierne (alebo iné pálivé) korenie, 3 pl olivového oleja, 2-3 strúčiky cesnaku,soľ, mlieko, olej na vyprážanie
Hlavičky šampiňónov vydlabeme a namočíme na 10 minút so mlieka. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji. Pridáme pokrájané nožičky šampiňónov (prípadne iné huby), posypeme paprikou, podlejeme cca 100 ml vody a podusíme. Nakoniec zahustíme smotanou. Šunku a slaninu pokrájame nadrobno a v mise zmiešame s 1/3 postrúhaného syra. Osolíme, okoreníme a v prípade potreby maličko zriedime smo…
250 g žampionů, 3 PL bílého jogurtu, 50 g nivy, sůl, pepř
Očištěné žampiony nakrájíme na kousky a orestujeme na másle. Podlijeme malým množtvím vody, osolíme a chvilku podusíme. Po vychladnutí opepříme a smícháme se zálivkou, kterou připravíme z bílého jogurtu a nastrouhané nivy. Podáváme vychlazený s pečivem. Dobrou chuť.…
12 žampionů, 20 dkg šunky, 20 dkg ementálu, 2 kelímky smetany, sůl, pepř, kousek másla, hrstka majoránky
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Žampiony očistíme, vyloupneme nožičku a trošku vydlabeme, ne moc, aby nám větší část žampionu zůstala vcelku. Zapékací plech vymažeme lehce olejem nebo máslem a naskládáme do ní žampiony, vydlabanou stranou nahoru. Jakmile vymažeme plech, dáme tam žampiony a necháme trochu zapéct, mezitím si uděláme náplň. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme. Přidáme …
15 menších žampionů 6 ks kuřecích prsíček 25 dkg nivy 1 smetana na vaření
Žampiony oloupeme, nakrájíme. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a dáme do pekáčku. Na maso nasypeme žampiony, polijeme smetanou, posypeme sýrem a dáme zapéct asi na 20 min. Přeji dobrou chuť.…
žampiony (spíše větší), cibule, kukuřice (mražená nebo i ve sklenici), brokolice, smetana ke šlehání, eidam, niva, vejce, koření (pepř, sůl, grilovací, bylinky, steakové, sušený česnek...), olej
Žampiony omyjeme, vykrojíme nožičku, případně i trošku vnitřku - aby bylo víc místa pro náplň. Položíme na pekáč a osolíme a posypeme kořením dle chuti. Vydlabané nožičky a zbytky žampionů nakrájíme na malé kousky spolu s cibulí a dáme dusit na troše oleje. Až jsou houby měkké, nasypeme mraženou kukuřici a osolíme, dáme vegetu, pepř, sušený česnek - dle chuti. Ještě chvilku podusíme a odstavíme. V…
Žampiony Cibule 2-3 velké na pekáč žampionů Měkký salám (junior, vítěz, gothaj,...) Sýr Eidam Olej
Žampiony oloupeme, ulámeme nožičky a položíme klobouky na pekáč. Nožičky rozkrájíme nadrobno, sýr nastrouháme a obojí zatím dáme stranou. Rozkrájíme si na kostičky cibuli i salám. V pánvi osmažíme cibuli, po chvíli přidáme rozsekané nožičky žampionů a nakonec salám. Vše chvíli společně posmažíme, vypneme a přidáme nastrouhaný sýr ještě za tepla, aby se roztekl a vše spojil. Poté už plníme žampiony…
žampiony, eidam nebo jiný tvrdý sýr, mouka, vejce, strouhanka, olej
Očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtky. Sýr nakrájíme na kousky dle velikosti žampionových kousků. Střídavě napichujeme na špíz, který obalíme v trojobalu (raději 2x) a osmažíme na oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou a s oblíbenou bramborovou přílohou nebo s pečivem…
2 portobello žampiony, 3 cibule ( já použila červené), kousek nivy, hruška, 3KL hnědého cukru, 2PL octa balsamico, snítka tymiánu, špetka soli a pepře
Žampionům odstraníme nožičky, zevnitř osolíme a posypeme tymiánovými lístky. Trochu je mezi lupeny vmáčkneme. Potřeme olejem a vložíme je pod gril, nejprve lupeny dolů a pak otočíme jako mističku, aby se nám šťáva zachovala uvnitř. Grilujeme doměkka. Na pánvi si rozpálíme olej, přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a asi 5 minut restujeme. Pak posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přilijeme…
Čerstvé žampiony podle počtu strávníků 20 dkg anglické slaniny 1 cibule 2 vejce 1 romadůr máslo, sůl, pepř, bylinky (já dala čerstvou majoránku, oregáno, tymián)
Žampiony sloupneme a vyndáme nožičky. Na másle orestujeme cibuli nakrájenou na drobno a přidáme nakrájené nožičky žampionů. Podlejeme mírně vodou a podusime do měkka. Osolíme opepříme a zalijeme vejci. Necháme srazit, přidáme bylinky a směs necháme vychladnout. Naplníme směsí havičky, na směs dáme kousek romadůru a celý žampion obtočím anglickou slaninou. Narovnáme do pekáčku mírně podlejeme a pe…
Žampiony, špek, cibule, půl kila kuřecích jater, 5str.česneku, menší mrkev, kousek celeru, sojová omáčka, chilli omáčka, koření na čínu, tymián, sýr Niva, nebo tavený. Vejce, mouka, strouhanka na trojobal.
Žampiony oloupeme, vydlabeme středy, které můžeme použit do jater. Rozpustíme špek, přidáme cibulí, pak nastrouhanou na jemno mrkev a celer, chvíli orestujeme a přidáme na drobno nakrájená játra, utřený česnek, sojovou omáčku asi lžíci, k.lžičku sladké chilli omáčky, káv. lž. koření na čínu, trochu tymiánu a vše spojíme jedním taveným sýrem a můžeme přidat i Nivu, mícháme do rozpuštění sýra a hned…
60 dkg čerstvých malých kloboučků ze žampionů, 20 dkg oleje nebo sádla, sůl, mletý pepř a citron
Kloboučky oloupeme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého oleje a pečeme, až kloboučky začnou růžovět. Upečené osolíme a pokapeme citrónovou šťávou.…
10 žampionů(hlavičky+nožičky), 100 g vinné klobásy, 50 g nivy, 50 g eidamu, 1 stroužek česneku, 1 žloutek, malá hrstička pažitky, trochu petrželky, plátek másla, pár lžic oleje na zapečení, sůl.
Žampionům oddělíme nožičky(dáme je stranou) a hlavičky si vydlabeme na plnění, omyjeme a osušíme. Pak si připravíme náplň:do misky si vymačkáme vinnou klobásu, nastrouháme k ní nožičky žampionů, nivu, eidam, česnek, nadrobno si nasekáme pažitku s petrželkou, přidáme žloutek a všechno promícháme. Pokud budeme chtít, můžeme přisolit. Malou lžičkou naplníme hlavičky žampionů dost vrchovatě nad hlavi…
300g čerstvých očištěních vydlabaných žampiónů 150g taveného sýra 100g jemně nakrájené šunky lžíce mléka pepř sůl hladká mouka vejce strouhanka tuk
Uděláme si nádivku ze sýra a šunky, opepříme, přidáme mléko a rozmícháme. Žampióny naplníme nádivkou a obalíme v trojobalu. Osmažíme dozlatova na tuku a podáváme třeba s hranolky a tatarkou.…
Kloboučky mladých hub, nejlépe Sluky svraskalé Mleté maso 1/2 kg Česnek 6 stroužků 1 vejce 2 cibule Kousek špeku 1 malou feferonku Kmín Pepř Sůl Majoránku Sádlo Vodu Brambory Zelený hrášek Zeleninovou papriku, či kapii Rajče Okurka Tatarská omáčka Strouhaný sýr Strouhanka (dle potřeby)
Houby očistíme, odstraníme třeně, ty posekáme nadrobno. Mleté maso promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, chilli papričkou, kmínem, solí, pepřem, majoránkou, utřeným, nebo rozmačkaným česnekem, nadrobno posekanými třeni z hub a vejcem. Když je směs moc řídká přidáme trochu strouhanky, ale není třeba. Promíchanou směsí plníme kloboučky hub a rozložíme je na pekáč. Vložíme pod ně kousek sádla, po…
větší žampiony, kolik kdo sní 10 dkg šunky 3 vejce trochu maggi 1 cibule 10 dkg sýra eidam 2 dl šlehačky petrželka pepř sůl
Žampionům ukrojíme nožičky a hlavičky naplníme nádivkou: ukrojené nožičky a šunku nasekáme nadrobno, přidáme k drobně nakrájené cibulce, kterou restujeme na oleji. Mimo to ještě 1 vejce, osolíme, opepříme, zastříkneme maggim a nasekanou petrželkou vše promícháme a restujeme, dokud nebudou nožičky měkké. Hlavičky naplněné touto směsí naskládáme do pekáčku, který vytřeme olejem a zapékáme. Mezi tím …
žampiony, uzený špek, cibule, brokolice, Niva, česnek, uzené maso, sůl, pepř na obálení: vejce, mouka, strouhanka
Kloboučky žampionů vydlabeme lžičkou, vše vydlabané i nožičky, nakrájime na malé kousky. Špek nakrájíme, vyškvaříme, přidáme nakrájenou cibulí, osmažíme, pak nakrájené nožičky a zbytky žampionů, povařenou a rozmixovanou brokolici(ne celou růžici, jen asi čtvrtinu), česnek, na kousky nakrájené uzené maso nebo salám. Všeho tak přiměřeně, podle toho, kolik kloboučků plníme. Osolíme mírně, opepříme, c…
400 g větších žampiónů, 80 g nivy, 80 g měkkého sýra nebo sýra na strouhání, 2 vejce, 100 g šunky, sůl, pepř, 2 lžičky plnotučné hořčice, bazalka, tymián nebo provensálské koření
Z žampiónů odstraníme nožičky (část můžeme nasekat a použít do náplně) a hlavičkami vyložíme máslem vymazaný pekáček. Sýry nastrouháme a smícháme s nasekanou šunkou, vejci, kořením a hořčicí. Směsí naplníme hlavičky a dáme péct do trouby.…
Podle počtu strávníků zvolíme množství surovin, žampiony, kuskus ( já použila celozrnný), cibule, slanina ( nemusí být), sušená rajčata naložená v bylinkovém oleji, česnek, já pro pikantnost použila ještě nakládané jalapeňo papričky, blaťácké zlato nebo jiný sýr na zapékání, čerstvá bazalka, bujón, olivový ole,j sůl
Žampiony zbavíme nožiček a oloupeme je. Na pánvi si orestujeme najemno nakrájenou cibulku se slaninou, přidáme také nakrájená sušená rajčata, nožičky žampionů, papričky, česnek a chvilku promícháváme. Malinko osolíme. Přisypeme kuskus, zamícháme, rozdrobíme bujón a zalijeme vodou tak, aby byl kuskus potopený. Opět zamícháme, přiklopíme a odstavíme. Po částečném zchladnutí vmícháme nastrouhaný sýr…
Na dva kousky potřebujete: 2 velké žampiony s širokou hlavou, nejlépe Portobello, 2 hrsti čerstvého baby špenátu, cca 100g nivy, 1 šalotka nebo malá cibulka, 1 stroužek česneku, čerstvý tymián, listové těsto, 1 vejce na potření, sůl, olej
Z žampionů odstarníme nožičky, případně klobouky oloupeme. Osolíme a opečeme na pánvi s olejem pěkně dozlatova. Vyjmeme a na stejnou pánev dáme zeklovatět najemno nakrájenou šalotku, po chvili česnek a vhodíme špenátové listy. Necháme zavadnout a osolíme. Trochu nivy si nahrubo nastrouháme, dáme do kloboučků a zbytek kloboučků vyplníme špenátem, upěchujeme. Z listového těsta si vyválíme tenký plát…
větší žampiony, brokolice, sýr Niva, sýr Eidam, máslo, 5 lžic vody
Zapneme si na předehřátí troubu(mám plynovou) Z brokolice použijeme pouze růžice, které vložíme do cedníku, necháme chvíli odkapat a poté je rozebereme na drobnější kousky(hlavní stvol a drobnější stonky použijeme na polévku). Žampiony očistíme a nejlépe lžičkou vydlábneme nožku společně s kouskem dužiny,ale pouze, co je jen pod ní(opět nevyhazujeme a přidáme ke zbytkům brokolice na polévku). D…
180 g hlivy ustricne, hlavicky zampionu, olej, maslo na testicko: 2 vejce, 2 PL hladke mouky, 1 CL jedle sody, cerstva petrzelka, sul, chilli priloha: polenta pripravena dle zakladniho receptu (viz poznamka), chilli
Nejdrive si pripravime testicko z vajicka, mouky, jedle sody, soli, chilli a nasekane petrzelky. Nechame odlezet. Z hlivy i zampionu odrizneme nozky a postupne namacime v testicku. Z prudka osmazime dozlatova. Polentu pripravime stejne jako v zakladnim receptu, jen do vody pridame chilli. Dame na pecici papir, rozprostrebe a nechame vychladnout. Pak vykrajujeme treba kolecka a dame na panev, na k…
8 větších žampionů, 2 snítky rozmarýnu, 1 kolečko citronu, ½ kl soli, 400 ml horké vody, na náplň 40 g sýra niva nakrájeného na kostičky, 4 kolečka tvarůžků nakrájených na kostičky, do každého kloboučku žampionu ½ kl másla, dále budeme potřebovat 4 středně velké brambory,100 ml smetany nebo mléka,oříšek másla,sůl, 1 pl oleje, 1 kl čerstvého jemně posekaného rozmarýnu, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky, 2 velká sloupnutá rajčata nakrájená na drobnější kousky, sůl a pepř na dochucení, plátek másla na vymazání talíře, kl=kávová lžička, pl=polévková lžíce
Do osolené vařící vody si dáme vařit oloupané, na čtvrtky nakrájené brambory. V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme cibulku, přidáme plátky česneku a cca 3minuty restujeme. Přidáme rajčata, rozmarýn, trošku soli a pepře a pod pokličkou dusíme 10minut. Poté pokličku odstraníme a šťávu vydusíme. Mezitím si připravíme žampiony.Kloboučky žampionů sloupneme a kávovou lžičkou vydlabeme dužinu společn…
500 g žampionů, 150-200 g anglické slaniny (lepší je krájená,) 1 malý kelímek zakysané smetany, 150 g nivy, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání, sůl, pepř (přidávám i kari, ale nemusí být)
Nakrájenou slaninu na kostičky osmahneme na pánvi bez oleje, slanina pustí tuk. Poté k ní přidáme oloupané žampiony rozkrájené na půlky popřípadě čtvrtky a osolíme, opepříme (popřípadě můžete přidat oblíbené koření, já přidávám kari) a restujeme cca 10 minut. Dále si vymažeme zapékací misku máslem a vysypeme strouhankou a nasypeme do ní směs z pánve, nastrouháme navrch nivu a rozetřeme po nivě zak…
žampióny trošku soli koření "Salát Pikant" trošku olivového oleje
Žampióny zbavíme "nožiček" a nakrájíme na plátky. Trošku osolíme a přidáme koření "Salát Pikant". Promícháme a dáme smažit na pánvičce na trošce olivového oleje. Občas zamícháme. Podáváme s vařeným bramborem.…
400g žampiónů, 150g tvarůžků, 1 menší cibule, jeden párek, sůl, kmín, máslo, mozzarella, plátky anglické slaniny
Žampióny očistíme, nohy oddělíme od kloboučků, kloboučky lehce prohloubíme. Nohy i vybrané kloboučky najemno nasekáme, osolíme, okmínujeme a dusíme na cibulce orestované na másle. Přidáme na kostičky nakrájený párek, krátce zarestujeme, na kostičky nakrájené tvarůžky necháme na mírném ohni rozpustit. Vzniklou hmotou plníme kloboučky hub, klademe do pekáče na plátky anglické a ve vyhřáté troubě zap…
0,5 kg čerstvých žampionů, cibule, plátek másla, 60 - 80 g mandlí, 1/4 celeru, 400 g těstovin, sůl, pepř, 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku, maličká špetka skořice, 250 ml smetany
Nejdřív si připravíme žampiony. Očistíme je a nakrájíme. Stejně tak si počínáme s celerem. Kostičky celeru krájíme asi na 1cm krychličky. Pak oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Tu potom dozlatova orestujeme na másle. Přidáme žampiony a celer a dusíme pod pokličkou do měkka. Přidáme mandle. Mezitím, co se nám dusí žampiony a celer uvaříme si těstoviny. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oří…
žampiony, máslo, cibulka, 1 sýr se žampiony-měkký, 1-2 vajíčka, plátkový sýr zauzený ,5 dkg šunkového salámu
Žampiony očistíme, odřízneme nožičky a lehce vydlabeme. Osolíme je, lehce posypeme drceným kmínem a naskládáme do zapékací misky vymazané oliv. olejem. Naplníme směsí, kterou si připravíme takto- na másle necháme zesklovanět pokrájenou cibulku, pak přidáme pokrájené nožičky žampionů. Osolíme dle chuti a podusíme do měkka. Pak vmícháme pokrájený salám, měkký sýr a jedno až dvě vajíčka. Touto směsí …
větší žampiony, mleté maso od Jendy 1 :-), směs sýrů co zbyly v lednici, trojobal
Dáme si vařit brambory. Ze špajzky si nanosíme zeleninu na skládaný salát (recept naň mám beztak odsud, takže hledejte :-) ) Že napřed vykroutíme z žampeců nožičky, je jasné, že. No a i dál žádná věda. Kloboučky trošinku posolíme, ať nejsou jalové, naplníme mletým masem ty, které jsou určeny pro masožravce a směsicí postrouhaných sýrů - které jsme pracně vylovili až zezadu z lednice, kde už nějake…
10 středně velkých žampionů, 120 g 30% sýra Eidam, 1 řapík z řapíkatého celeru, centimetrový plátek másla
Žampiony sloupneme a ostřejší lžičkou vydlabeme dužinu(dužinu a nožky můžeme použít pod maso, nebo do polévky). Sýr nastouháme na jemném slzičkovém struhadle a důkladně promícháme s řapíkem celeru, nakrájeným na velmi jemno. Připravenou směsí naplníme žampionové kloboučky, které poklademe vedle sebe do máslem vymazané zapékací mísy. V předehřáté troubě pečeme na ¾ výkon(mám plynovou) přikryté 20…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!