doba výskytu: | leden, září, říjen, listopad, prosinec | barva klobouku: | hnědá, zelená, šedá, olivová |
---|---|---|---|
místo výskytu: | listnatý les, smíšený les, parky, zahrady, mýtiny | tvar klobouku: |
plochý, klenutý
ledvinovitý až vějířovitý
|
využití: | jedlá | okraj klobouku: |
rovný
jemně zvlněný
|
tvar třeně: |
dolů ztenčující, kyjovitý
postranní
|
povrch klobouku: |
šupinkatý, plstnatý
za vlhka slizký
|
konzistence třeně a dužniny: |
pružná
tuhá, dužnina nažloutlé barvy a neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
plstnatý
jemně šupinkatý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá, oranžová, okrová | chuť: | nevýrazná, hořká |
hymenofor: |
lupeny
v mládí oranžové, později žluté až okrové
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Pařezník pozdní se nejčastěji vyskytuje až na podzim, ale můžeme ho nalézt i v průběhu mírných zim. Roste roztroušeně ve skupinách nebo nad sebou na živých i odumřelých kmenech listnáčů, zejména olší, buků, javorů a vrb na vlhkých místech. Často bývá zaměňován s hlívou ústřičnou. Od té se liší především okrově až oranžově žlutě zbarveným, plstnatým, často nápadně jemně oranžově šupinkatým třeněm. Nejedná se o houbu přílišné kvality, ale její výhodou je její výskyt v zimě kdy již jiné druhy nerostou. Je tužší a má mírně nahořklou chuť. Kuchyňské využití: Hodí se k sušení, k nakládání do nálevu a k přípravě guláše. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!