Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Lošák jelení (Sarcodon imbricatus)

doba výskytu: srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, šedá
místo výskytu: jehličnatý les
písčité půdy
tvar klobouku: plochý, vmáčklý, klenutý
využití: jedlá okraj klobouku: podvinutý
později ostrý a zvlněný
tvar třeně: válcovitý
krátký, silný, plný
povrch klobouku: šupinkatý
velké, tlusté šedohnědé odstávající šupiny
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
dužnina bělošedá až šedohnědá
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: hnědá, šedá chuť: hořká
v mládí slabě nahořklá
hymenofor: ostny
husté, křehké, sbíhavé, bělavé, pak šedohnědé až hnědavé
vůně: kořenitá
Popis:

Lošák jelení roste koncem léta a hlavně na podzim v jehličnatých lesích, často ve velkých skupinách. Dává přednost písčitým půdám a nejčastěji ho nalezneme v borech. Roste však i ve smrčinách. Sbírají se jen mladé plodnice, starší jsou příliš tuhé a mají nahořklou chuť.

Kuchyňské využití: Pouze do směsí s jinými houbami. Méně vhodný k sušení.

Zajímavost: Dříve velice běžná houba, pak na několik desetiletí téměř vymizel, nyní se však do přírody začíná opět vracet.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Gulášovka houbová 1litr

    Směs různých hub 1/2kg cibule 1ks česnek 2 stroužky Mletá sladká paprika 2lžičky hladká mouka 1 lžíce lžíce oleje sůl, pepř, kmín, majoránka

    Na oleji uděláme z hladké mouky světlou jíšku a v ní rozpustíme mletou papriku, pozor nepřepálit, jinak zhořkne. Přidáme litr vody a pořádně rozmícháme. Uvedeme do varu, přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Houby doporučuji nakrájet na tenké plátky a přidáme do polévky. Okořeníme pepřem, kmínem a osolíme podle chuti. Vaříme minimálně 30 minut. Na závěr přidáme majoránku.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace