doba výskytu: | srpen, září, říjen | barva klobouku: | hnědá, šedá |
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les
písčité půdy
|
tvar klobouku: | plochý, vmáčklý, klenutý |
využití: | jedlá | okraj klobouku: |
podvinutý
později ostrý a zvlněný
|
tvar třeně: |
válcovitý
krátký, silný, plný
|
povrch klobouku: |
šupinkatý
velké, tlusté šedohnědé odstávající šupiny
|
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
dužnina bělošedá až šedohnědá
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: | hnědá, šedá | chuť: |
hořká
v mládí slabě nahořklá
|
hymenofor: |
ostny
husté, křehké, sbíhavé, bělavé, pak šedohnědé až hnědavé
|
vůně: | kořenitá |
Popis: |
Lošák jelení roste koncem léta a hlavně na podzim v jehličnatých lesích, často ve velkých skupinách. Dává přednost písčitým půdám a nejčastěji ho nalezneme v borech. Roste však i ve smrčinách. Sbírají se jen mladé plodnice, starší jsou příliš tuhé a mají nahořklou chuť. Kuchyňské využití: Pouze do směsí s jinými houbami. Méně vhodný k sušení. Zajímavost: Dříve velice běžná houba, pak na několik desetiletí téměř vymizel, nyní se však do přírody začíná opět vracet. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Směs různých hub 1/2kg cibule 1ks česnek 2 stroužky Mletá sladká paprika 2lžičky hladká mouka 1 lžíce lžíce oleje sůl, pepř, kmín, majoránka
Na oleji uděláme z hladké mouky světlou jíšku a v ní rozpustíme mletou papriku, pozor nepřepálit, jinak zhořkne. Přidáme litr vody a pořádně rozmícháme. Uvedeme do varu, přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Houby doporučuji nakrájet na tenké plátky a přidáme do polévky. Okořeníme pepřem, kmínem a osolíme podle chuti. Vaříme minimálně 30 minut. Na závěr přidáme majoránku.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!