Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: bílá, okrová
plodnice
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les
zejména pod borovicemi
tvar klobouku: kulovitý
plodnice
využití: jedlá
výtečná houba
okraj klobouku: -
zkadeřené a zoubkaté větévky
tvar třeně: -
tlustý a kořenovitý, v zemi ponořený
povrch klobouku: -
konzistence třeně a dužniny: křehká
dužnina bílá a neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: bílá, okrová chuť: příjemná, pálivá, sladká, oříšková
hymenofor: jiné vůně: houbová, kořenitá
Popis:

Kotrč kadeřavý je velmi oblíbená a chutná houba. Roste roztroušeně převážně v jehličnatých lesích u báze kmenů borovic, méně častěji modřínů, smrků a douglasek. Kotrč kadeřavý vytváří velké nepravidelně kulovité plodnice, které mohou dosahovat až 30 cm v průměru a vážit až 6 kg.

Kuchyňské využití: Hodí se ke všem kuchyňským úpravám, zvláště výborná je např. dršťková polévka z kotrče. Je možné ho uskladnit v chladu v misce s vodou.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Dršťková polévka z kotrče

    400 g kotrče 2 PL sádla 1 cibule 2 ČL sladké mleté papriky špetka pálivé mleté papriky 1 1/4 l vody 1-2 PL hladké mouky, máslo 2-3 stroužky česneku majoránka pepř drcený kmín sůl

    Houbu důkladně očistíme a nakrájíme na větší nudličky. Na sádle zpěníme cibuli, zasypeme paprikou a přidáme houbu. Zalijeme horkou vodou a dusíme do měkka (asi tak 30 minut). Trochu zahustíme jíškou (měla by zůstat taková řidší). Dochutíme kořením, česnekem a podle chuti dosolíme. Jako příloha je nejlepší čerstvá houska nebo chléb.…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace