doba výskytu: | červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
bílá, okrová
plodnice
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les, smíšený les
zejména pod borovicemi
|
tvar klobouku: |
kulovitý
plodnice
|
využití: |
jedlá
výtečná houba
|
okraj klobouku: |
-
zkadeřené a zoubkaté větévky
|
tvar třeně: |
-
tlustý a kořenovitý, v zemi ponořený
|
povrch klobouku: | - |
konzistence třeně a dužniny: |
křehká
dužnina bílá a neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: | bílá, okrová | chuť: | příjemná, pálivá, sladká, oříšková |
hymenofor: | jiné | vůně: | houbová, kořenitá |
Popis: |
Kotrč kadeřavý je velmi oblíbená a chutná houba. Roste roztroušeně převážně v jehličnatých lesích u báze kmenů borovic, méně častěji modřínů, smrků a douglasek. Kotrč kadeřavý vytváří velké nepravidelně kulovité plodnice, které mohou dosahovat až 30 cm v průměru a vážit až 6 kg. Kuchyňské využití: Hodí se ke všem kuchyňským úpravám, zvláště výborná je např. dršťková polévka z kotrče. Je možné ho uskladnit v chladu v misce s vodou. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
400 g kotrče 2 PL sádla 1 cibule 2 ČL sladké mleté papriky špetka pálivé mleté papriky 1 1/4 l vody 1-2 PL hladké mouky, máslo 2-3 stroužky česneku majoránka pepř drcený kmín sůl
Houbu důkladně očistíme a nakrájíme na větší nudličky. Na sádle zpěníme cibuli, zasypeme paprikou a přidáme houbu. Zalijeme horkou vodou a dusíme do měkka (asi tak 30 minut). Trochu zahustíme jíškou (měla by zůstat taková řidší). Dochutíme kořením, česnekem a podle chuti dosolíme. Jako příloha je nejlepší čerstvá houska nebo chléb.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!