doba výskytu: | květen, červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: | hnědá, žlutá, olivová |
---|---|---|---|
místo výskytu: | listnatý les, smíšený les, parky | tvar klobouku: | polokulovitý, plochý, klenutý, vypouklý |
využití: |
jedlá
výtečná houba
|
okraj klobouku: | tupý |
tvar třeně: | válcovitý, kyjovitý, soudkovitý | povrch klobouku: | plstnatý |
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
dužnina žlutá, na řezu intenzivně modrající
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
síťkovaný
hnědočervená síťka s velkými oky
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | hnědá, žlutá, červená | chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: |
rourky
oranžově až cihlově červené
|
vůně: | houbová, nevýrazná |
Popis: |
Hřib koloděj (lidově někde jako "kolář") se často plete s jiným a hojnějším "modrákem" hřibem kovářem. Hlavním rozpoznávacím znakem je síťkovaný třeň, přičemž kovář ho má tečkovaný až vločkatý. Dužnina koloděje na řezu stejně jako u všech jiných modráků intenzivně modrá. H. koloděj roste od května do října ve všech typech lesů i mimo ně, především pod duby. lipami a jedlemi. Pod jehličnany ho nalezneme více zřídka především na vápencovém podkladu v teplejších oblastech. Rourky má od žluté barvy u mladých plodnic až po karmínově červené u starších jedinců. Kuchyňské využití: Výborný ve všech kuchyňských úpravách. Zajímavost: Doporučuje se plodnice dobře povařit, protože zasyrova a nedovařený může způsobit žaludeční potíže. V syrovém stavu je totiž slabě jedovatý. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
300 g vepřového masa, 200 g hříbky, voda, sůl, 2 ks cibule, pepř, ml. paprika sladká, asi 2 lžíce hl. mouka, 1 masox.
Uděláme si cibulový základ. Přidáme maso a orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme papriku a zalijeme vývarem z masoxu. Dusíme dokud není maso měkké. Po změknutí masa přidáme hříbky a necháme asi 5 min. dusit. Zaděláme záklechtkou a povaříme na mírném ohni asi 10 min. Můžeme dochutit solí a pepřem, jak kdo má rád.…
500 g hřibů 200 g fazolek 50 g slaniny 3 jarní cibulky 1 lžička uzené papriky / nemusí být / 2 lžičky mleté sladké papriky 1 lžíce mouky 1 větvička rozmarýnu vývar olej sůl pepř
Hříbky důkladně očistíme a nakrájíme na větší kousky. Slaninu pokrájíme na malé kostky a necháme ji zesklovatět na pánvičce s lžící oleje. Přidáme houby, bílé části cibulek, osolíme, opepříme, posypeme paprikami, osmahneme a zalijeme vývarem. Necháme vařit na mírném ohni. Po cca 5 minutách přidáme fazolky, rozmarýn a mouku rozmíchanou v trošce vody. Vaříme cca 15-20 minut. Houby ani fazolky nesmí …
Veľká hrsť sušených hríbov použila som praváky, 150 g údenej slaniny, 1 veľká cibuľa, 1 sušená červená chilli paprička, 1 PL sladkej mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, olej, voda, 1-2 PL hladkej múky
Hríby namočíme na 30 minút do teplej vody. Očistenú cibuľu nakrájame na tenké mesiačiky, slaninu na prúžky a chilli papričku na jemno. Na rozohriatom oleji v hrnci orestujeme slaninu, mleté čierne korenie, chilli papričku a cibuľu do sklovita. Zasypeme mletou červenou paprikou, ktorú stále miešame a necháme rozpustiť v tuku. Pridáme hríby aj s vodou, v ktorej boli namočené. Dusíme za občasného dol…
250g hříbků, 4 sušená rajčata naložená v oleji s česnekem a bylinkami, 1 malá cibule, 100g slaniny, 200ml sladké smetany, čerstvá bazalka, kousek másla, špetka drceného kmínu, 1 bobkový list, sůl
Na másle si orestujeme najemno nakrájenou cibuli a následně slaninu. Přidáme pokrájené hříbky a sušená rajčata, podlijeme cca 2PL vody, okořeníme, osolíme a dusíme asi 10 minut. Pak přilijeme smetanu, provaříme do zhoustnutí a nakonec vmícháme posekanou bazalku. Omáčka je vhodná na těstoviny, popř. k masu.…
500 g hříbků 3 cibule 100 ml oleje 2-3 lžíce octa sůl 3 bobkové listy 1 lžička celého pepře 1 lžička celého nového koření
Očištěné houby nakrájíme na plátky a na 10 minut vložíme do vroucí osolené vody. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a promneme s dvěmi špetkami soli. Povařené houby scedíme a ihned promícháme s cibulí. Přidáme koření, 1 lžíci soli a zalijeme olejem a octem. Necháme 2-3 dny uležet.…
2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř
Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …
1 kg očištěných malých hříbků, 1/2 kg račátek cherry, 1 svazek tymiánu, 1 lžička mletého chilli, velká cibule, 3 lžíce olivováho oleje. Nálev: 1 litr vody, 3 dcl octa, 60 g cukru, 1 lžička soli, pár kuliček celého pepře a nového koření.
Hříbky povaříme 3 minuty ve vodě, scedíme a necháme okapat. Smícháme s na proužky nakrájenou cibulí a rajčátky, které přepůlíme, přidáme chilli, olivový olej a vše promícháme. Směsí plníme sklenice do půlky, dáme větvičku tymiánu a sklenice doplníme směsí asi 2cm pod okraj. Suroviny na nálev svaříme a teplým zalijeme houby ve sklenicích, aby byly ponořené. Dobře zavíčkujeme a sterilizujeme asi 20 …
6 - 8 zdravých tvrdých hříbků, 100 g anglické slaniny, čerstvý rozmarýn, sůl, pepř, kmín, sádlo
Hříbky důkladně očistíme a překrojíme podélně na půl. Zapékací misku vymažeme silně sádlem, rozložíme houby, osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme plátky slaniny a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 40 minut, prvních dvacet přikryté / stačí alobal /, potom odkryjeme, přidáme rozmarýn a dopečeme dozlatova - pozor- nespálit.…
Houby /hříbky, lišky, křemenáče/ asi půl kila, zelenina /mrkev, petržel, cibule/ kilogram. Nálev: 1 l vody, 1/3 l octa, 60 g cukru, 1 lžička soli, 6 bobkových listů, 12 kuliček celého pepře a 10 nového koření.
Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, povaříme ve vodě 4 minuty, scedíme a necháme okapat. Smícháme se zeleninou nakrájenou na proužky a dáme do sklenic. Suroviny na nálev povaříme, zalijeme teplým nálevem houby ve sklenicích a zavíčkujeme. Sterilizujeme 30 minut na 80°C.…
15-20 hřibovitých pevných a zdravých hub velkých tak 10-15 cm anglická slanina smetana ke šlehání grilovací koření či směs bylinek máslo, olej
Houby řádně očistíme, podélně překrojíme na poloviny či čtvrtiny - dle velikosti hub. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Na másle nebo oleji si přímo v pekáčku opeču anglickou slaninu, přidám houby, posypu grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší. Vše zalijeme smetanou a dáme do rozpálené trouby na třičtvrt…
30dkg anglické slaniny v celku, mražená mexická zelenina, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička maggi, 1-2lžice kečupu, 100g hříbků.
Slaninu nakrájenou na kostky dáme na rozpálenou, olejem pomazanou pánev. Necháme trochu vysmahnout. Pak přidáme zmrzlou zeleninu, nakrájené hříbky, sojovku, maggi a kečup. Promícháme a dusíme asi 30 min.…
rýže, 300g vepřové maso, 1 a půl lžíce vegety, sůl, pepř,150g hříbků.
Dáme si do hrnce vařit rýži do které přidáme sůl a vegetu. Mezitím si nakrájíme na nudličky maso a orestujeme na rozpáleném tuku na pánvi. Maso osolíme, opepříme a podlejeme trochou vody. Dusíme asi 15min pod pokličkou. Asi po 15 min přidáme nadrobno nakrájené hříbky a dusíme dokud není hotová rýže. Hotovou rýži scedíme, prolijeme vodou a přidáme rovnou na pávev. Promícháme, přikryjeme pokličkou a…
500 g pevných pravých hřibů, 1 větší cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžička uzené papriky, 250 ml smetany, 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, drůbeží vývar / i z kostky /, sůl, citronová šťáva,
Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme na větší kousky pokrájené houby, osolíme, přidáme obě papriky, zalijeme vývarem a dusíme cca 5 minut. V trošce vody rozmícháme mouku, přilijeme k houbám a dusíme ještě cca 15 - 20 minut. Houby musí zůstat pevné, nerozvařené. Na závěr zjemníme smetanou a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s rýži, ale hodí se i těstoviny nebo knedlík.…
0,5 kg hřibů čerstvých 2 lžíce hladké mouky voda a sůl smetana
Do osolené vody dáme očištěné hříbky, nakrájené na větší kousky. Vaříme (bez pokličky-utíká z hrnce),než jsou hříbečky měkké. Pak zahustíme šlehačkou s hladkou moukou (asi 2 lžíce). Nic jiného nepřidávát a je hotovo. Z jiných hub to nedělám. Může se ještě trošičku přisladit a okyselit.…
50 g sušených hřibů 50 g másla 1 x cibule 100 g rýže pepř sůl sekaná petržel, pažitka, libeček, celer, jarní cibulka (jak je libo)
Sušené houby propláchneme vlažnou vodou a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli a vaříme cca 2 a půl hodiny. Hotový vývar scedíme, vařené houby znovu propláchneme, necháme okapat a nasekáme anebo necháme vcelku (dle chuti). Přidáme rýži, zpěněnou cibuli, sůl, pepř a povaříme opět dokud nám rýže nezměkne. Nakonec přidáme nasekanou naťovou zeleninu.…
2 hrsti nakrájených salátových listů 5 lžic nakrájené cibule několik žlutých a červených cherry rajčátek 1-2 hrsti lišek 7 lžic vařeného kuř. masa sůl, pepř, sójová om. 3 lžíce ol.oleje popř.ocet a voda
Salát a cibuli promícháme (můžeme ochutit octem a vodou). Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém osmažíme lišky s masem. Ochutíme solí, pepřem a asi 3 lžičkami sójové omáčky. Směs ještě teplou dáme na salát a ozdobíme rajčátky.…
30 dkg libového vepřového nebo hovězího masa, 3 lžíce sádla, 1 menší cibule, sůl, mletý pepř, 1 lžíce hladké mouky, kousek masoxu, 30 dkg hřibů, petrželka
Maso nakrájíme na kostky a osmahneme na sádle, až se šťáva vydusí, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme kousek masoxu a na kousky nakrájené hříbky a vše dusíme doměkka. Před podáváním přidáme petrželku. Podáváme s vařenými brambory, a nebo s rýží.…
200g kulatozrnné rýže natural, 50g sušených hříbků, 800ml vývaru, 1 cibule, 1 šalotka, 2 lžíce másla (domácí nebo Jihočeské), sůl, pepř, drcený kmín, 1 lžička petrželové natě
Rýži si předem namočíme (já máčím minimálně 12hod, ale lepší je 24hod), poté rýži scedíme. Hříbky si namočíme do vody. Na pánvi orestujeme šalotku a v hrnci cibuli. K šalotce přidáme vymačkané houby a restujeme dozlatova. Na cibuli krátce za stálého míchání zarestujeme rýži a poté zalijeme 0,5l vývaru. Podle kvality hrnce stačí rýži občas zamíchat (nebo míchat stále, pokud se nám rýže přichytává).…
35 dkg libového hovězího hrudího bez kosti 50 dkg očištěných hříbků 2 cibule 3 stroužky česneku 1 lžička másla 1 lžička sladké papriky 4 lžičky pálivé papriky 2 lžičky kmínu 1 lžička pepře 1 lžička soli 1 dcl horké vody 1/2 lžíce celozrnné mouky
Cibuli pokrájíme na drobno a krátce zpěníme na rozpuštěné lžičce másla na teflonové pánvi. Maso i houby nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. K cibulce řidáme hříbky a maso a nepřestáváme míchat, v okamžiku, kdy se maso téměř začíná "zatahovat" zaprášíme směs kmínem, paprikou, pepřem a solí. Restujeme na středním plameni dokud se maso nezatáhne, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a pod…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!