Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Holubinka nazelenalá (Russula virescens)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: zelená
měděnková, vybledá do okrova
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les tvar klobouku: kulovitý, plochý, vmáčklý, klenutý
tvrdý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: rovný
zrnitě rýhovaný
tvar třeně: válcovitý
mohutný
povrch klobouku: sametový
políčkovitě rozpukaný
konzistence třeně a dužniny: křehká
třeň později vatovitý a drobivý, dužnina bílá a na řezu mírně rezaví
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: bílá
později s rezavými skvrnami
chuť: příjemná, oříšková
hymenofor: lupeny
bílé, husté, později dosmetanova zbarvené
vůně: příjemná, ovocná
Popis:

Holubinka nazelenalá je výborná jedlá houba. Roste místy i hojně ve všech typech lesů, obzvlášť pod duby, lipami a břízami, často na travnatých cestách. Od holubinky trávozelené ji poznáme podle políčkovitě rozpukaného klobouku.

Kuchyňské využití: Výtečná a všestranně kulinářsky použitelná houba.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Steaky z Holubinek s česnekem.

    Holubinky, různé druhy Česnek Sůl Olej Kmín

    Holubinky očistím, odkrojím třeň, ten se využije jinak, neloupu je. Rozmíchám do oleje prolisovaný česnek, množství podle chuti, vetřu do lupenů, osolím, lehce pokmínuji a položím na plech lupenama nahoru a šup s tím do trouby. Při 180 ° C asi 15 minut, nastavit gril a je hotovo, je to rychlovka a moc velká mňamka k pivku. Tak přeji dobrou chuť.…

  • Holubinková směs se sýrem na topinkách.

    Trochu tvrdší chléb nakrájený na plátky Holubinky asi 1 kg 2 cibule sádlo tak 3 velké lžíce česnek 6 stroužků 2 malé feferonky 3-4 rajčata pepř sůl kmín 150 g strouhaného sýra (podle chuti - Eidam, Niva, Parmezán apod.) okurka kapie

    Nejprve si na sádle osmažím topinky, osolím je a potřu lehce česnekem. Na pánev dám rozpálit sádlo, přidám nakrájenou cibuli na kostičky a osmažím dozlatova, pak přidám pokrájené holubinky na malé kousky, osolím opepřím a okmínuji a smažím až se vypaří všechna voda a houby zezlátnou. Mezitím si spařím 2 rajčata a oloupu je a pokrájím na malé kousíčky, které pak přidám na pánev k houbám, dále přidá…

  • Kadlíkovy smažené holubinky s novýma brambůrkama

    půl tašky holubinek nazelenalých sůl česnek hladká mouka vajíčko strouhanka kilo čerstvě nakopaných brambor /nejlíp velikosti vlašského ořechu/ masový vývar malý oříšek sádla /nejvíc voní kachní/ sůl, pepř, kmín cibule nebo pórek

    V pondělí cestou z práce mi kolo úplně samo odbočilo na lesní cestu... I když byl les hodně vyschlý, na mých oblíbených místečkách jsem půl tašky holubinek nazelenalých našel. Rostou už léta přesně na stejných místech, takže nemusím běhat po lese, jdu najisto. Obrovská výhoda těchto vynikajících a nedoceněných hub!!! Po příjezdu domů jsem houby dočistil, na řízky používám u větších kousků celý klo…

  • Pečené holubinky

    holubinky, sůl

    U větších plodnic holubinek okraje klouboučku sloupneme, třeň odkrojíme. Kloboučky opláchneme, necháme okapat a klademe na plech lupeny nahoru. Posolíme a vložíme do spodnější části trouby a pečeme cca 20 minut při 200 stupních. Holubinky pustí hodně šťávy, tu nevyléváme, snažíme se servírovat i se skvělou šťávičkou, která zůstala v kloboučcích.…

  • lahodné opečené houby na sádle s jehněčí klobáskou

    2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo

    Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace