doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
zelená
měděnková, vybledá do okrova
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, listnatý les, smíšený les | tvar klobouku: |
kulovitý, plochý, vmáčklý, klenutý
tvrdý
|
využití: |
jedlá
velmi chutná
|
okraj klobouku: |
rovný
zrnitě rýhovaný
|
tvar třeně: |
válcovitý
mohutný
|
povrch klobouku: |
sametový
políčkovitě rozpukaný
|
konzistence třeně a dužniny: |
křehká
třeň později vatovitý a drobivý, dužnina bílá a na řezu mírně rezaví
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: |
bílá
později s rezavými skvrnami
|
chuť: | příjemná, oříšková |
hymenofor: |
lupeny
bílé, husté, později dosmetanova zbarvené
|
vůně: | příjemná, ovocná |
Popis: |
Holubinka nazelenalá je výborná jedlá houba. Roste místy i hojně ve všech typech lesů, obzvlášť pod duby, lipami a břízami, často na travnatých cestách. Od holubinky trávozelené ji poznáme podle políčkovitě rozpukaného klobouku. Kuchyňské využití: Výtečná a všestranně kulinářsky použitelná houba. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Holubinky, různé druhy Česnek Sůl Olej Kmín
Holubinky očistím, odkrojím třeň, ten se využije jinak, neloupu je. Rozmíchám do oleje prolisovaný česnek, množství podle chuti, vetřu do lupenů, osolím, lehce pokmínuji a položím na plech lupenama nahoru a šup s tím do trouby. Při 180 ° C asi 15 minut, nastavit gril a je hotovo, je to rychlovka a moc velká mňamka k pivku. Tak přeji dobrou chuť.…
Trochu tvrdší chléb nakrájený na plátky Holubinky asi 1 kg 2 cibule sádlo tak 3 velké lžíce česnek 6 stroužků 2 malé feferonky 3-4 rajčata pepř sůl kmín 150 g strouhaného sýra (podle chuti - Eidam, Niva, Parmezán apod.) okurka kapie
Nejprve si na sádle osmažím topinky, osolím je a potřu lehce česnekem. Na pánev dám rozpálit sádlo, přidám nakrájenou cibuli na kostičky a osmažím dozlatova, pak přidám pokrájené holubinky na malé kousky, osolím opepřím a okmínuji a smažím až se vypaří všechna voda a houby zezlátnou. Mezitím si spařím 2 rajčata a oloupu je a pokrájím na malé kousíčky, které pak přidám na pánev k houbám, dále přidá…
půl tašky holubinek nazelenalých sůl česnek hladká mouka vajíčko strouhanka kilo čerstvě nakopaných brambor /nejlíp velikosti vlašského ořechu/ masový vývar malý oříšek sádla /nejvíc voní kachní/ sůl, pepř, kmín cibule nebo pórek
V pondělí cestou z práce mi kolo úplně samo odbočilo na lesní cestu... I když byl les hodně vyschlý, na mých oblíbených místečkách jsem půl tašky holubinek nazelenalých našel. Rostou už léta přesně na stejných místech, takže nemusím běhat po lese, jdu najisto. Obrovská výhoda těchto vynikajících a nedoceněných hub!!! Po příjezdu domů jsem houby dočistil, na řízky používám u větších kousků celý klo…
holubinky, sůl
U větších plodnic holubinek okraje klouboučku sloupneme, třeň odkrojíme. Kloboučky opláchneme, necháme okapat a klademe na plech lupeny nahoru. Posolíme a vložíme do spodnější části trouby a pečeme cca 20 minut při 200 stupních. Holubinky pustí hodně šťávy, tu nevyléváme, snažíme se servírovat i se skvělou šťávičkou, která zůstala v kloboučcích.…
2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo
Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!