doba výskytu: | srpen, září, říjen, listopad, prosinec | barva klobouku: | bílá, šedá |
---|---|---|---|
místo výskytu: | listnatý les, smíšený les, parky, sady, zahrady, mýtiny | tvar klobouku: | plochý, excentrický, klenutý |
využití: |
jedlá
výtečná houba, především zamlada
|
okraj klobouku: | podvinutý |
tvar třeně: |
válcovitý
až kuželovitý
|
povrch klobouku: |
lysý
zamlada hnědě vločkatý
|
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
pružná bílá a později žloutnoucí dužnina
|
prsten: |
má
v raném stádiu
|
povrch třeně: |
hladký
se zbytky plachetky (prsten)
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
bílá
až krémová
|
chuť: | příjemná, nevýrazná, sladká |
hymenofor: |
lupeny
bílé, později žloutnoucí
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Hlíva dubová roste hojně na kmenech a pařezech listnáčů, zejména dubů, buků, topolů a jabloní. Vyskytuje se i na jehličnanech, na smrcích a jedlích. Kuchyňské využití: Všestranně využitelná podobně jako hlíva ústřičná. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Hlíva, strouhanka, vajíčka, mouka
Hlívu obalíme klasicky v trojobalu jako řízek a smažíme.…
300 g hlívy ústřičné /bez nožiček/ 1 sáček mražené mrkve s hráškem 1 cibule 2 lžíce másla olej kmín mletý sůl
Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájenou hlívu, pepř, kmín /solíme později, hlíva je tak dřív měkká/ a pod pokličkou dusíme za občasného podlévání vodou. Dusíme téměř do změknutí, potom přidáme mrkev s hráškem, sůl a ještě chvíli podusíme. Sundánme pokličku, necháme ve směsi rozpustit máslo, případně ještě dochutíme a můžeme podávat třeba s bramborami.…
hlíva ústřičná kvalitní olej sůl ořechy mandle semínka
Hlívu nakrájíme na nudličky a na pár lžících rozpáleného oleje restujeme za stálého míchání a přehazování, tak dlouho, až se nudličky zkroutí a jsou takové vysušené. Vyndáme je z oleje, necháme je okapat, vychladnout a pak teprve osolíme. Pokud hlívu osolíme dříve, pustí vodu, je taková měkká a už nedocílíme té křupavosti. Studené hlívové nudličky smícháme s libovolnými druhy ořechů a semínek. Já …
1 kg hlívy, máslo, mletý pepř, 3 lžíce solamylu, majoránka, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 4 strouhané syrové brambory, 150 g sýra Eidam, sůl (polévkové koření).
Hlívu omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na malé kousky. Ty podusíme na másle (15 minut) a necháme vychladnou. Umeleme, přidáme nastrouhaný sýr, majoránku, sůl, pepř, solamyl, hladkou mouku, vejce, brambory. Promícháme, popřípadě dochutíme. Těstíčko musí být husté jako na bramboráky. Smažíme na lívanečníku nebo pánvičce. Příloha: brambory, bramborová kaše, pečivo a zelenina.…
1 balení gnocchi - špenátové 300 g hlívy ústřičné 500 g masa / může být jakékoliv/ já měla vepřovou plec 1 malá konzerva sterilované kukuřice 1 cibule houbové koření kousek pórku cherry rajčátka olej pepř sůl
Na trošce oleje zpěníme cibuli, přidáme nakrájené maso, zprudka orestujeme, přidáme sůl, pepř, houbové koření a pod pokličkou dusíme za občasného podlévání vodou. K téměř měkkému masu přidáme nakrájenou hlívu a pórek a ještě podusíme. Když je vše měkké, přidáme kukuřici a nakrájená rajčátka a už jen prohřejeme. Gnocchi uvaříme podle návodu a scezené, okapané, přidáme do směsi hlívy a masa. Zamíchá…
Hlíva ústřičná - po smažení se smrskne tak na polovic, možná ještě více Olej
Hlívu si nakrájíme na větší kousky a dáme smažit do fritovacího hrnce. Nakonec vysypeme do misky a osolíme.…
párky 1/2 kg - oloupané a nakrájené na kolečka hlíva 1/2 kg - nakrájená na kostky cca 4 cibule 30 lžic vody, 10 lžic octa, 8 lžic worcesteru, 8 lžic oleje, 4 lžíce hořčice, 2 bobkové listy, mletý pepř, dlouhá chilli paprička, sůl, 8 lžic kečupu.
Smícháme vodu, ocet, worcester, olej, hořčici, přidáme bobkový list, mletý pepř, koření, nakrájenou chilli papričku, sůl a hlívu. Vše vaříme 10 minut. Pak rovnáme vrstvy - párek, cibule a nálev s hlívou. Nakonec lžící pomačkáme, aby unikl přebytečný vzduch. Vše by mělo být pod nálevem. Necháme v chladu minimálně 24 hodin.…
Hlívu, sůl, hladká mouka, vajíčko, mléko, strouhanka a olej na smažení
Hlívu mírně naklepu paličkou na maso a pak ji obalím v trojobale, smažím.…
400-500 g hlívy, olej, anglická slanina, cibule, sůl, pepř.
Na čtverce alobalu potřené olejem klademe plátky anglické slaniny, na širší nudle nakrájenou omytou a okapanou hlívu. Osolíme, opepříme a zakryjeme cibulí nakrájenou na půlkolečka. Dobře uzavřeme a pečeme v troubě při 180 - 200°C asi 15-20 minut.…
500 g hlívy ústřičné 1-2 svazky ředkviček 1 větší cibule 3 vejce jarní cibulka s natí houbové koření olej olivový kmín sůl
Na trošce olivového oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme hlívu, kterou jsme si také nakrájeli na kousky, osmahneme a pod pokličkou dusíme za občasného podlévání vodou. Osolíme, přidáme kmín a houbové koření a po chvilce dušení přidáme i pokrájené ředkvičky. Ještě chvíli podusíme tak, aby hlíva i ředkvičky byly měkké, přidáme vejce, promícháme, necháme je srazit a doplníme nasekanou cibulkou s …
1 kg cibule, 1 kg hlívy ústřičné, 2 papriky, 4 rajčata, hladká mouka, omagereny, sádlo, petrželka, paprika Reny 120 ASTA, pepř, sůl
Očistíme a nakrájíme cibuli a dáme se sádlem na rozpálenou pánev. Mícháme až do zlatova a pak zaprášíme paprikou Reny a ihned podlejeme vodou. Očistíme a nakrájíme hlívu ústřičnou a přidáme dusit na pánev. Nakrájíme papriku a rajčata na kostky a přidáme po deseti minutách taktéž na pánev. Zaprášíme omage Reny, jemně posolíme a popepříme podle chuti. Zaklopíme pokličkou a necháme dusit asi 10 min.…
300 g hlivy, 2-3 cibule, 1 klobása, údená slanina, 2 vajcia, strúhanka, hladká múka
Na špilky alebo veľké ihly napichujeme striedavo koliesko klobásy, koliesko cibule, plátok slaniny a kúsok hlivy. Celé šašliky obaľujeme vo vajciach, múke a strúhanke a smažíme zo všetkých strán. Podávame so zemiakmi, zeleninovým šalátom alebo s ľubovoľnou studenou omáčkou.…
500 g hlívy ústřičné 3 zelené cibulky 100 ml smetany ke šlehání 100 ml suchého bílého vína 2 stroužky česneku olivový olej máslo 3 lžíce zakysané smetany zelená petrželka pepř sůl
Hlívu nakrájíme na kousky a 5 minut ji opékáme na směsi másla a olivového oleje. Přidáme kolečka zelené cibulky a rozetřený česnek a opékáme dalších 5 minut. Zalijeme vínem, necháme ho částečně odpařit a přilijeme smetanu. Teprve nyní osolíme a opepříme a povaříme cca dalších 5 minut. Sejmeme z plotýnky, vmícháme zakysanou smetanu, sekanou petrželovou nať a dochutíme. Podáváme na nasucho opečených…
Na palačinky: 200 g polohr. mouky 1/2 l mléka 1 vejce 1 lžíce oleje špetka soli Náplň: 500 g hlívy ústřičné 1 cibule 1 jarní cibulka houbové koření Vitana kmín sůl olej Na zapečení: 200 g tvrdý sýr 1 vejce sůl
Obvyklým způsobem usmažíme palačinky a necháme je vychlaadnout. Na zpěněné cibuli orestujeme hlívu nakrájenou na nudličky, přidáme jarní cibulku, kmín, sůl a houbové koření a necháme chvíli dusit. Houbovou směsí naplníme vychladlé palačinky, naskládáma je do vymazané zapékací misky, zalijeme rozšlehaným vejcem s nastrouhaným sýrem a dáme zapéct asi na 20 min. do lehkého zhnědnutí.…
hliva cerstva alebo susena 1/4 lyzicky horcicneho semienka 1 cibula 2 struciky cesnaku 1 mrkva hrst hrasku mrazeneho alebo cerstveho par ruziciek brokolice 2-3 minikukuricky sol 1/4 lyzicky kurkumy 1 lyzicka Garam masala olej alebo Ghee hrst nasekanej koriandrovej vnate
Pripravime si dusenu ryzu. Na oleji nechame presaknut horcicne semienko. Pridame cibulu a cesnek a opekame kym nezosklovatie. Pridame hrasok, vsetku zeleninu, ocistenu a nakrajanu, spolu s hlivou nakrajanou na mensie kusky. (susenu hlivu si popredu namocime na 30 minut vo vode, aby zmakla) Troska osolime, pridame koreniny, podlejeme troskou vody a zakryte dusime na slabom ohni asi 10-15 minut. Po …
180 g hlivy ustricne, hlavicky zampionu, olej, maslo na testicko: 2 vejce, 2 PL hladke mouky, 1 CL jedle sody, cerstva petrzelka, sul, chilli priloha: polenta pripravena dle zakladniho receptu (viz poznamka), chilli
Nejdrive si pripravime testicko z vajicka, mouky, jedle sody, soli, chilli a nasekane petrzelky. Nechame odlezet. Z hlivy i zampionu odrizneme nozky a postupne namacime v testicku. Z prudka osmazime dozlatova. Polentu pripravime stejne jako v zakladnim receptu, jen do vody pridame chilli. Dame na pecici papir, rozprostrebe a nechame vychladnout. Pak vykrajujeme treba kolecka a dame na panev, na k…
400 g hlívy ústřičné 200 g zakysané smetany 150 g rokfóru 200 g pšeničné mouky 100 ml mléka 250 ml suchého bílého vína 2 vejce 1 lžička zrnek zeleného pepře olej na smažení pepř sůl
Žloutky oddělíme od bílků a rozšleháme je s bílým vínem. Přidáme mouku, trochu soli a všechno důkladně promícháme. V případě potřeby přilijeme ještě trochu vína. Těstíčko necháme 10 minut odpočinout. Hlívu očistíme a zbavíme tvrdých nohou. Můžeme je usušit, nebo přidat do polévek. Větší houby případně rozpůlíme. Houby osolíme a opepříme. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těstíčka. Rok…
300 g hlívy ústřičné /2 krabičky/ 300 g masa /vepřové, kuřecí,..../ 4 lžíce olivového oleje 1 lžíce másla 1 lžička kurkumy 1-2 lžičky škrobové moučky jarní cibulka i s natí cherry rajčátka pórek sójová omáčka oregáno pepř sůl
Hlívu a maso si nakrájíme na nudličky, cibulku a pórek na kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej s máslem a maso na něm zprudka orestujeme, zakápneme sójovou omáčkou a po chvilce přidáme hlívu, cibulku a pórek, okořeníme kurkumou, solí a pepřem podle chuti. Malinko podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme až maso a hlíva změkne. Před dokončením si rozpustíme škrobovou moučku v trošce vody a zahustíme om…
sáček špaget asi 2 šálky (hrsti) nakrájené hlívy 1 velká cibule 1 plechovka krájených loupaných rajčat půl deci červeného vína špetka chilli 4 stroužky česneku sůl pepř olivový olej bazalka
Uvaříme si špagety podle návodu a scedíme. V pánvi si rozpálíme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a dozlatova osmažíme, poté přidáme nakrájenou hlívu, víno a dusíme, až hlíva trochu změkne. Nakonec přidáme plechovku rajčat, bazalku, sůl, pepř a chilli a 2-3 minuty povaříme. Jemně smícháme s těstovinama a podáváme.…
400 g hlívy ústřičné 1 cibule 1 smetana 1-2 lžičky sladké papriky 2 lžíce másla 2 lžíce hl. mouky pepř sůl
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a papriku, lehce orestujeme, mírně podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme asi 20 min. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou, přidáme k hlívě, dochutíme solí a pepřem a ještě krátce povaříme.…
350g rýže, 350g hlívy ústřičné, 120g másla, 120g strouhaného parmazánu, 600ml vývaru drůbežího, 3 cibule, polévková lžíce omagereny, sůl, pepř.
Oloupeme cibule, nakrájíme nadrobno. Nakrájenou cibuli dáme s 60 g másla na rozpálenou pánev a osmahneme. Do hrnce dáme drůbeží vývar a nasypem rýži, zaprášíme jednou lžící omagereny a na mírném ohni dusíme pod pokličkou. Během toho očistíme hlívu ústřčnou a nakrájíme na kousky a osmahneme na rozpálené pánvi se zbytkem másla. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a dusíme. Pak uvařenou rýži sm…
30 dkg hlívy ústřičné, dvě polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce octa, sójová omáčka, dvě polévkové lžíce stolního oleje, jedno balení čínských bezvaječných nudlí, 30 dkg rajčat, 20 dkg paprik, 20 dkg brokolice, 30 dkg čínského zelí, dva pórky
Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a nudle uvaříme podle návodu. Na čínské pánvi rozpálíme olej přidáme ocet a cukr. Vytvoří se karamel, do kterého přidáme na proužky nakrájenou hlívu, promícháme a zvolna opékáme, potom přidáme nakrájenou zeleninu, opět promícháme a dále dusíme. Prolíváme sójovou omáčkou a po 10 minutách přidáme uvařené nudle. Znovu lehce promícháme a opečeme. …
hlíva ústřičná /nožičky odkrojíme/ cibule jarní cibulka i s natí mrkev pórek cherry rajčátka olivový olej kousek másla houbové koření větvička rozmarýnu sůl vařené těstoviny
Na olivovém oleji a másle zpěníme nakrájenou cibuli, přihodíme nakrájenou hlívu, houbové koření, orestujeme a pod pokličkou chvíli dusíme. Potom přidáme nakrájenou jarní cibulku, pórek a nastrouhanou mrkev. Podle potřeby dosolíme a na úplný závěr přidáme rozkrojená cherry rajčátka a větvičku rozmarýnu. Smícháme s uvařenými těstovinami a můžeme podávat.…
hliva (cerstva alebo susena) olivovy olej 6 strucikov cesnaku nasekanych nadrobno rozmarin 1 lyzicka masla (pouzila som slane) 1 lyzicka kukuricnej mucky trocha worcesterskej omacky 1/2 zeleninovej bujonovej kocky Maggi rozpustenej v 1/2 maleho hrnceka vody (nesolila som)
Ak pouzivame susenu hlivu, vopred si ju na pol hodinu namacame vo vode a potom nakrajame na mensie kusky. Na olivovom oleji 1 minutku opekame nasekany cesnak, pridame nakrajanu hlivu a 3 minutky opekame na slabom ohni, miesame. Pridame trocha rozmarinu (pouzila som suseny) a lyzicku masla. Maslo nechame roztopit. Ked je roztopene, hlivu zaprasime kukuricnou muckou, dobre premiesame, pridame trocha…
hlíva ústřičná vejce cibule houbové koření olivový olej kousek másla strouhanka /asi 2 lžičky/ kmín mletý pepř sůl
Na trošce olivového oleje a kousku másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na drobno nakrájenou hlívu, houbové koření, pepř, kmín a sůl. Za občasného podlévání dusíme pod pokličkou do změknutí hlívy. Potom odkryjeme, necháme vysmahnout. Zalijeme rozšlehanými vejci do kterých vmícháme asi 2 lžičky strouhanky. Omeletu po chvilce obrátíme a opečeme i z druhé strany. Dochutíme a podáváme se zeleninov…
1 balení hlívy ústřičné (300g) 4 papriky 1 cuketa zelené fazolky 2 rajčata 1 větší cibule 2 stroužky česneku uzená a sladká paprika vývar nové koření, kmín zelená petrželka sůl olej
Vše pokrájíme na přibližně stejně velké kousky, cibuli na drobno. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hlívu, zaprášíme paprikami a orestujeme. Vložíme ostatní zeleninu, koření, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme. Před koncem vaření přidáme posekaný česnek a nakonec petrželku. Kdo chce, může podle svých zvyklostí zahustit.…
1 balení hlívy ústřičné ( 300g), 1 mozzarella, 100g gorgonzoly, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, čerstvý tymián a petrželka, olivový olej, sůl
Hlívu osolíme a na olivovém oleji opečeme dohněda, ke konci přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, posekaný česnek a tymián. Přendáme do zapékací misky, rovnoměrně rozprostřeme, mozzarellu natrháme na kousky a proložíme jí houby. Gorgonzolu rozdrobíme a rozházíme ji. Posypeme posekanou petrželkou a dáme na cca 5 minut pod rozpálený gril, aby se sýry rozpustily. Podáváme s pečivem.…
400 g hlívy ústřičné 500 g brambor 1 cibule větší 1 maďarská klobása 1 lžíce gulášového koření 2 lžičky hl. mouky olej sůl
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme hlívu nakrájenou na kostky, osolíme a chvilku restujeme. Potom přilijeme trochu vody, přikryjeme a za občasného míchání dusíme. Pak přidáme gulášové koření, nakrájené brambory a zalijeme vodou tak, aby byly brambory ponořené ve vodě. Přikryté vaříme do změknutí brambor. V trošce vody rozmícháme mouku a guláš zahustíme. Přidáme nakrájenou klobásu, případn…
500 g vepřové plece 400 g hlívy ústřičné 1 cibule 1 smetana 2 lžičky kari 2-3 lžičky hladké mouky 1 lžíce másla olivový olej kmín mletý pepř sůl
Na olivovém oleji a másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso a hlívu nakrájené na kostky, sůl, pepř, kmín a kari a chvíli restujeme. Potom podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do změknutí. Občas je-li nutné ještě podléváme. Hlíva je poměrně tuhá houba, tak se nemusíme bát, že se rozvaří. Ke konci dušení přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali hl.mouku. Ještě povaříme, dochutíme a m…
250g hlívy, 150g tvrdého sýru, 100g salámu, nebo klobásky podle vlastní chuti a výběru, hladká mouka, mléko a jedno vajíčko na těstíčko, cca 1 lžíce houbového koření, cca 1 lžička vegety, olej na smažení.
Hlívu si nakrájíme na kousky cca 3x3 cm a každý kousek obalíme ve směsi houbového koření a vegety. Sýr si nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka-popřípadě salám na kostičky. Vše střídavě napichujeme na špejle a obalujeme v těstíčku z mouky, vajíčka a mléka. Zbytek houbového koření a vegety můžeme přidat do těstíčka. Smažíme na rozpáleném oleji dorůžova.…
8 rohlíků, 500g kuřecích jater, 500 hlívy ústřičné, 200g měkkého salámu, 200g anglické slaniny, 4 vejce vařená natvrdo, 4 vejce syrová, 12 stroužků česneku, 1 lžíce sádla rozpuštěného, sůl(podravku)podle chuti, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička grilovacího koření, 3 lžičky majoránky, tlačenková střeva, provázek.
Rohlíky, syrová játra, hlívu, salám, slaninu nakrájíme na kousky, dáme do mísy. Vejce vařená nakrájená na čtvrtky přidáme ke směsi, dáme vejce syrová, česnek prolisovaný, sádlo a okořeníme. Promícháme důkladně rukama(ale jen prohazujeme)neuděláme z toho fašírku, musí tam být vidět kousky. Plníme do střev a pořádně vytlačíme vzduch(vařením se malinko zmenší objem), zavážeme pevně provázkem. Vložím…
800g hlívy ústřičné 1 velká cibule máslo sůl pepř grilovací koření 1 camembert nebo 1 hermelín
Hlívu nakrájíme na větší kousky a cibulku nadrobno. Na pánvi si rozehřejeme kousek másla a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a orestujeme. Směs lehce osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Tekutinu přitom necháme odpařit. Do máslem vymazaných zapékacích misek rozdělíme hlívu, camembert nakrájený na plátky položíme navrch a posypeme trochou grilovacího koření. Zapékáme …
500 g hlívy, 1 paprika, 1 střední rajče, cibule, 2-3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, kmín, olej
Cibuli nakrájenou na jemno osmažíme na rozpáleném oleji. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou papriku a rajčata a krátce podusíme. Poté přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, posypeme kmínem, necháme ještě chvíli podusit a následně zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Na závěr zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a podle chuti ještě přisolíme.…
500g hlívy ústřičné 250ml olivového oleje 75ml bílého suchého vína 1PL bílého vinného octa sůl, pepř čerstvá petrželka a bazalka
Olivový olej, ocet, víno, posekané bylinky, sůl a čerstvě namletý pepř smícháme a touto marinádou zalijeme rozebranou hlívu. Pořádně hlívu marinádou obalíme a necháme cca hodinu marinovat. Poté vyjmeme z marinády a poklademe na gril nebo grilovací pánev a opečeme z obou stran. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečivem.…
vepřová panenka 500 g hlívy ústřičné 1 cibule 1 cibulka s natí 1-2 vejce houbové koření kmín mletý olej sůl
Na zpěněné cibuli orestujeme nadrobno nakrájenou hlívu, přidáme houbové koření, sůl, cibulku s natí a pod pokličku dusíme asi 10 minut. Potom necháme vysmahnout, přidáme 1 - 2 vejce, zamícháme a odstavíme. Do panenky prořízneme kapsu, naplníme jí směsí z hlívy a párátky uzavřeme. Povrch osolíme a posypeme kmínem, vložíme do zapékací mísy, přidáme ještě nahrubo nakrájenou hlívu a cibulku s natí, po…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!