doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: |
žlutá
později dohněda
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | listnatý les, smíšený les, parky, sady, zahrady | tvar klobouku: | nálevkovitý |
využití: |
jedlá
velmi chutná, léčivá
|
okraj klobouku: | podvinutý |
tvar třeně: |
válcovitý
postranní
|
povrch klobouku: |
hladký
za vlhka slizký
|
konzistence třeně a dužniny: |
pružná
bílá, tuhá a neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá, bílá | chuť: | nevýrazná, ovocná |
hymenofor: |
lupeny
bílé, husté, sbíhavé na třeň
|
vůně: | příjemná, houbová, ovocná |
Popis: |
Hlíva citronová bývá někdy nazývána také jako hlíva žlutá. Je to původem asijská houba, kde se v hojné míře pěstuje. Byla vyšlechtěna z hlívy miskovité.V Evropě není tak známá jako hlíva ústřičná, ale v poslední době se začíná také zde ve větší míře kultivovat. Je to teplomilná houba. Velice vzácně ji můžeme nalézt také v naší přírodě na starých kmenech a pařezech listnáčů, především buků, habrů, ale také ořešáků nebo jilmů. Kuchyňské využití: Všestranně použitelná houba s podobnými léčivými a pozitivními účinky jako má hlíva ústřičná. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
500g hlívy ústřičné 250ml olivového oleje 75ml bílého suchého vína 1PL bílého vinného octa sůl, pepř čerstvá petrželka a bazalka
Olivový olej, ocet, víno, posekané bylinky, sůl a čerstvě namletý pepř smícháme a touto marinádou zalijeme rozebranou hlívu. Pořádně hlívu marinádou obalíme a necháme cca hodinu marinovat. Poté vyjmeme z marinády a poklademe na gril nebo grilovací pánev a opečeme z obou stran. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečivem.…
500 g hlívy ústřičné 1-2 svazky ředkviček 1 větší cibule 3 vejce jarní cibulka s natí houbové koření olej olivový kmín sůl
Na trošce olivového oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme hlívu, kterou jsme si také nakrájeli na kousky, osmahneme a pod pokličkou dusíme za občasného podlévání vodou. Osolíme, přidáme kmín a houbové koření a po chvilce dušení přidáme i pokrájené ředkvičky. Ještě chvíli podusíme tak, aby hlíva i ředkvičky byly měkké, přidáme vejce, promícháme, necháme je srazit a doplníme nasekanou cibulkou s …
hliva (cerstva alebo susena) olivovy olej 6 strucikov cesnaku nasekanych nadrobno rozmarin 1 lyzicka masla (pouzila som slane) 1 lyzicka kukuricnej mucky trocha worcesterskej omacky 1/2 zeleninovej bujonovej kocky Maggi rozpustenej v 1/2 maleho hrnceka vody (nesolila som)
Ak pouzivame susenu hlivu, vopred si ju na pol hodinu namacame vo vode a potom nakrajame na mensie kusky. Na olivovom oleji 1 minutku opekame nasekany cesnak, pridame nakrajanu hlivu a 3 minutky opekame na slabom ohni, miesame. Pridame trocha rozmarinu (pouzila som suseny) a lyzicku masla. Maslo nechame roztopit. Ked je roztopene, hlivu zaprasime kukuricnou muckou, dobre premiesame, pridame trocha…
400 g hlívy ústřičné 1 cibule 1 smetana 1-2 lžičky sladké papriky 2 lžíce másla 2 lžíce hl. mouky pepř sůl
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a papriku, lehce orestujeme, mírně podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme asi 20 min. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou, přidáme k hlívě, dochutíme solí a pepřem a ještě krátce povaříme.…
1 balení hlívy ústřičné ( 300g), 1 mozzarella, 100g gorgonzoly, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, čerstvý tymián a petrželka, olivový olej, sůl
Hlívu osolíme a na olivovém oleji opečeme dohněda, ke konci přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, posekaný česnek a tymián. Přendáme do zapékací misky, rovnoměrně rozprostřeme, mozzarellu natrháme na kousky a proložíme jí houby. Gorgonzolu rozdrobíme a rozházíme ji. Posypeme posekanou petrželkou a dáme na cca 5 minut pod rozpálený gril, aby se sýry rozpustily. Podáváme s pečivem.…
Hlíva ústřičná - po smažení se smrskne tak na polovic, možná ještě více Olej
Hlívu si nakrájíme na větší kousky a dáme smažit do fritovacího hrnce. Nakonec vysypeme do misky a osolíme.…
30 dkg hlívy ústřičné, dvě polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce octa, sójová omáčka, dvě polévkové lžíce stolního oleje, jedno balení čínských bezvaječných nudlí, 30 dkg rajčat, 20 dkg paprik, 20 dkg brokolice, 30 dkg čínského zelí, dva pórky
Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a nudle uvaříme podle návodu. Na čínské pánvi rozpálíme olej přidáme ocet a cukr. Vytvoří se karamel, do kterého přidáme na proužky nakrájenou hlívu, promícháme a zvolna opékáme, potom přidáme nakrájenou zeleninu, opět promícháme a dále dusíme. Prolíváme sójovou omáčkou a po 10 minutách přidáme uvařené nudle. Znovu lehce promícháme a opečeme. …
180 g hlivy ustricne, hlavicky zampionu, olej, maslo na testicko: 2 vejce, 2 PL hladke mouky, 1 CL jedle sody, cerstva petrzelka, sul, chilli priloha: polenta pripravena dle zakladniho receptu (viz poznamka), chilli
Nejdrive si pripravime testicko z vajicka, mouky, jedle sody, soli, chilli a nasekane petrzelky. Nechame odlezet. Z hlivy i zampionu odrizneme nozky a postupne namacime v testicku. Z prudka osmazime dozlatova. Polentu pripravime stejne jako v zakladnim receptu, jen do vody pridame chilli. Dame na pecici papir, rozprostrebe a nechame vychladnout. Pak vykrajujeme treba kolecka a dame na panev, na k…
300 g hlívy ústřičné /bez nožiček/ 1 sáček mražené mrkve s hráškem 1 cibule 2 lžíce másla olej kmín mletý sůl
Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájenou hlívu, pepř, kmín /solíme později, hlíva je tak dřív měkká/ a pod pokličkou dusíme za občasného podlévání vodou. Dusíme téměř do změknutí, potom přidáme mrkev s hráškem, sůl a ještě chvíli podusíme. Sundánme pokličku, necháme ve směsi rozpustit máslo, případně ještě dochutíme a můžeme podávat třeba s bramborami.…
400-500 g hlívy, olej, anglická slanina, cibule, sůl, pepř.
Na čtverce alobalu potřené olejem klademe plátky anglické slaniny, na širší nudle nakrájenou omytou a okapanou hlívu. Osolíme, opepříme a zakryjeme cibulí nakrájenou na půlkolečka. Dobře uzavřeme a pečeme v troubě při 180 - 200°C asi 15-20 minut.…
hlíva ústřičná kvalitní olej sůl ořechy mandle semínka
Hlívu nakrájíme na nudličky a na pár lžících rozpáleného oleje restujeme za stálého míchání a přehazování, tak dlouho, až se nudličky zkroutí a jsou takové vysušené. Vyndáme je z oleje, necháme je okapat, vychladnout a pak teprve osolíme. Pokud hlívu osolíme dříve, pustí vodu, je taková měkká a už nedocílíme té křupavosti. Studené hlívové nudličky smícháme s libovolnými druhy ořechů a semínek. Já …
1 balení hlívy ústřičné (300g) 4 papriky 1 cuketa zelené fazolky 2 rajčata 1 větší cibule 2 stroužky česneku uzená a sladká paprika vývar nové koření, kmín zelená petrželka sůl olej
Vše pokrájíme na přibližně stejně velké kousky, cibuli na drobno. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hlívu, zaprášíme paprikami a orestujeme. Vložíme ostatní zeleninu, koření, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme. Před koncem vaření přidáme posekaný česnek a nakonec petrželku. Kdo chce, může podle svých zvyklostí zahustit.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!