Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Bedla červenající (Macrolepiota rhacodes)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá
světlá
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, zahrady tvar klobouku: kulovitý, plochý, s hrbolkem, zvoncovitý, klenutý
v mládí kulovitý
využití: jedlá
chutná
okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý, hlízovitý
vylomitelný
povrch klobouku: šupinkatý
velké střechovitě kryjící šupiny
konzistence třeně a dužniny: dřevnatá
až dutá, dužnina bílá, na řezu rychle červená až hnědne
prsten:
bílý, vatovitý, po třeni posunovatelný
povrch třeně: hladký
nežíhaný
pochva: nemá
barva třeně: bílá, okrová chuť: příjemná
hymenofor: lupeny
husté, bílé, poraněním červenají
vůně: příjemná
výrazná, aromatická
Popis:

Bedla červenající se podobá bedle vysoké, ale je nižší a drobnější. Zaručený rozpoznávací znak je červenající dužnina na řezu a nemá žíhaný třeň. Bedla červenající roste velmi hojně v lesích všech typů.

Kuchyňské využití: Kuchyňsky všestranně využitelná, zvláště dobrá na řízky a do polévek. Nehodí se k sušení.

Zajímavost: Zahradní formu bedly č. se nedoporučuje konzumovat, jelikož u někoho může způsobovat trávicí potíže.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Bedly na víně

    1/2 kila bedel, 1 dcl bílého vína, lžíci oleje, 5 dkg anglické slaniny, šťávu z poloviny citronu, pepř, sůl a máslo na vymazání ohnivzdorné misky

    Hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme na zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme (nešetříme). Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citrónovou šťávou a nalijeme na bedly. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky. …

  • Sezonní plněné bedly

    Kloboučky bedel, vejce, česnek, tvrdý sýr, mletý kmín, majoránka, oregano, sůl, olej, petrželka. Na obalení:hladká mouka, vejce, strouhanka.

    Bedly očistíme a odstraníme nožičky, aby nám zbyla mistička na plnění. Uděláme náplň: nastrouháme sýr, přidáme koření(majoránku,oregano,kmín), rozmačkaný česnek, osolíme, přidáme nasekanou petrželku a vajíčko, vše promícháme a nakonec zahustíme strouhankou tak, aby nám v mističce nádivka držela. Pak obalíme v trojobalu (mouka,vejce,strouhanka) a osmažíme na oleji, trochu pomaleji.…

  • Smažené bedly

    bedľové klobúky, 1-2 vajíčka ( podľa množstva bedlí ), hladká múka, strúhanka, olej

    Klobúky bedlí očistíme a obaľujeme v múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke ( klasický trojobal ). Vyprážame z oboch strán v horúcom oleji. Podávame so zemiakmi a čalamádou, kyslou uhorkou a pod.…

  • Bedly po lesnicku

    10 bedel 6 stroužků česneku sůl trochu oleje drcený kmín tuk Těstíčko: 2 vejce 5 lžic piva 4 až 5 lžic hladké mouky sůl strouhanka

    Bedlám odkrojíme kloboučky a očistíme je. Česnek utřeme se solí nebo ho prolisujeme, osolíme a zakápneme trochou oleje, aby se dal dobře roztírat. Kloboučky potřeme česnekovou směsí, posypeme drceným kmínem a namáčíme do těstíčka. Těstíčko si připravíme tak, že rozšleháme vejce s trochou soli, přidáme pivo a hladkou mouku. Musí vzniknout hladké, polotekuté těstíčko. V pánvi rozpálíme olej nebo sád…

  • Bedly v celestýnském těstíčku

    8 větších kloboučků bedel, sůl, tuk na smažení Celestýnské těstíčko: 4 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, asi 1/2 l mléka, 1 lžíce jemně posekané petrželky

    Osolenou mouku promícháme s vejcem. Přidáme mléko, dobře promícháme a necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Těstíčko dobře prošleháme a je li husté, naředíme mlékem. Nakonec vmícháme petrželku a v těstíčku obalujeme osolené kloboučky bedly a na horkém tuku po obou stranách osmažíme.…

  • Mladé bedly zapečené s mletým masem a olomouckými tvarůžky

    Mladé nerozvinuté kloboučky bedel, 3 PL olovového oleje extra virgin Náplň: 250 g mletého masa (já měla míchané hovězí a vepřové), 2 vejce, 1 cibule, 1 bal. olomouckých tvarůžků (125 g), 4-5 PL strouhanky, 1 hrst sekané čerstvé petrželky, sůl a pepř

    Nejprve si připravíme náplň. Nadrobno nakrájenou cibuli dobře promícháme s mletým masem. Přidáme vejce, nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky a nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou do požadované konzistence. Mladé bedly očistíme a zbavíme nožiček. Naplníme připravenou masovo-tvarůžkovou hmotou, naskládáme do pekáčku nebo zapékací misky a pocákáme olivovým olejem. Dáme do …

  • Smažená bedla v orientální marinádě se zázvorem

    Hlavičky bedel-podle počtu strávníků, 1-2 vajíčka, podle množství, kolik jich budeme obalovat, vegeta, pepř, 1-2 lžičky orientální marinády se zázvorem, hladká mouka, strouhanka na obalení, olej na smažení.

    Hlavičky bedel očistíme, mírně posypeme vegetou a opepříme podle chuti. V misce rozšleháme vajíčka s 1-2 lžičkami orientální marinády se zázvorem. Pak hlavičky klasicky obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme pomalu v oleji dorůžova. Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem.…

  • Bedla červenající na smetaně

    - 1kg bedla červenající(pouze hlavičky max. 3cm), 2l vody, 2 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 2 lžíce octu, 20 kuliček nového koření, 20 celých pepřů, 10 bobkových listů, větvička tymiánu a svazek naťové zeleniny (petržel, libeček, celer) - 100g gazdovské nebo farmářské slaniny, menší cibule, stroužek česneku, mletý bílý pepř, muškátový ořech, sůl, 600-800ml polotučného mléka, 200g 12% smetany, 2 tavené sýry Smetanito, 1 žloutek, 1-2 lžíce hladké mouky, sůl dle potřeby, lžíce oleje - těstoviny Creste di gallo

    Do vařící vody se všemi ingrediencemi přidáme omyté hlavičky bedel a zvolna vaříme cca 30 minut. Mezitím si připravíme omáčku. Část slaniny nakrájíme na kostičky, zarestujeme, přidáme najemno nakrájenou cibuli a česnek, necháme zesklovatět, zaprášíme moukou, krátce zarestujeme, zalijeme části mléka, provaříme, přidáme tavené sýry, okořeníme bílým pepřem a muškátovým oříškem, přilijeme smetanu s …

  • Bedly na kmíně s plackami a kukuřicí

    Pro 1 strávníka: 3 plátky bedly 1 kukuřice 1 placka (postup níže) čerstvá zelenina

    1) Placky: Připravíme si těsto jako na bramboráky, jen místo mouky přidáme ovesné vločky (2 větší brambory nastrouháme, osolíme, přidáme pepř, rozemneme větší hrst majoránky, přidáme 4 stroužky rozmačkaného česneku, 1 vejce, 3 lžíce jemných ovesných vloček. Necháme chvilku stát, aby vločky nasály vlhkost, osmažíme na pánvičce na malém množství oleje). 2) Bedly: Větší klobouky bedel očistíme, nak…

  • Bedly na kmíně

    bedly, drcený kmín, sůl, sádlo

    Bedly očistíme a nakrájíme na 3x3cm kousky.... nebo jak kdo má rád. Pro jednu porci: na pánev dáme 1pl sádla, rozehřejeme, přidáme bedly, 1kl kmínu, osolíme a necháme restovat na mírném ohni, dokud se nám neodpaří všechna voda co bedly pustí. Podáváme s pečivem.…

  • Nejchutnější houby v octě

    čirůvka fialová, pečárka hajní, bedla červenající, václavka nálev č.1: na 1l vody rovná polévková lžíce soli, 6 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a podle libosti kořenové zeleniny, zejména celeru nálev č.2: 0,25l octa, 0,75l vody, 20g soli, 50g cukru, 7 tablet spolarinu, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru dále pak nakrájená cibule, mrkev, celer a paprika

    Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1 houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut(čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15minut, václavky 25 minut). Připravíme si nálev č.2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut. Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtv…

  • Bedly jako škvarečky

    Hlavičky bedel,sůl,kmín,sádlo

    Hlavičky bedel očistíme, posolíme a pokmínujeme a dáme osmahnout po obou stranách na sádlo. Podáváme s chlebem. Moc dobré. Takto můžeme použít i jiné houby, výborné jsou růžovky.…

  • Bedlový perkelt s noky

    3 větší cibule, 500-800 g bedel, 3 papriky, 3 pevná rajčata, 2 stroužky česneku, trocha oleje nebo sádla, mletá paprika, sůl a pepř, petrželová nať Na noky 2 vejce, trocha vody (asi 100 ml), sůl, asi 2 lžíce hladké mouky, hrubá mouka

    Na tuku zpěníme drobně krájenou cibuli, po chvilce k ní přidáme krájené bedly a ještě chviličku smažíme. Zaprášíme paprikou, osolíme, opepříme, promíchneme a zalijeme troškou vody. Necháme vařit. Papriky, česnek a rajčata pokrájíme a přidáme k houbovému základu. Zatímco se vaří, nachystáme těsto na noky - rozmícháme všechny suroviny, hrubé mouky dáme tolik, aby se noky daly protlačovat přes halušk…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace