Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Hřib dutonohý (Boletus cavipes)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, žlutá
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les tvar klobouku: kuželovitý, s hrbolkem
využití: jedlá okraj klobouku: podvinutý
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: šupinkatý, plstnatý
šupiny hnědé, červenohnědé nebo žluté
konzistence třeně a dužniny: dutá
dužnina žlutavá a neměnná
prsten:
povrch třeně: - pochva: nemá
barva třeně: hnědá, žlutá chuť: kyselá, trpká
hymenofor: rourky
žluté až žlutozelené
vůně: nevýrazná
Popis:

Hřib dutonohý (nebo také Klouzek dutonohý) je houba kterou lehce poznáme jak podle tvaru plodnic, tak podle místa výskytu pod modříny, především tam kde jednotlivé stromy ohraničují lesní cesty. Plodnice má jako mladá bílý závoj a později po něm na třeni zůstává prstenec u starších plodnic. Nejtypičtějším znakem jak už název napovídá je dutý třeň (odtud také lidový název "dutonožka"). Vyskytuje se od července do října. Houba je prakticky nezaměnitelná.

Kuchyňské využití: Je to poměrně dobrá jedlá houba, hodící se do polévek, do směsí apod. Protože jídlo připravené pouze z dutonožek má jemně svíravou chuť, tak se ho doporučuje připravovat ve směsi s jinými houbami, např. s klouzky.

 

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Klouzkový trhanec

    200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)

    Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…

  • Gulášovka houbová 1litr

    Směs různých hub 1/2kg cibule 1ks česnek 2 stroužky Mletá sladká paprika 2lžičky hladká mouka 1 lžíce lžíce oleje sůl, pepř, kmín, majoránka

    Na oleji uděláme z hladké mouky světlou jíšku a v ní rozpustíme mletou papriku, pozor nepřepálit, jinak zhořkne. Přidáme litr vody a pořádně rozmícháme. Uvedeme do varu, přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Houby doporučuji nakrájet na tenké plátky a přidáme do polévky. Okořeníme pepřem, kmínem a osolíme podle chuti. Vaříme minimálně 30 minut. Na závěr přidáme majoránku.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace